Chocola gemeenten voor jeugdmedewerkers is ‘belediging’

sorry-229978_1280

Een reep chocola van de dertien Zeeuwse gemeenten aan de oud-medewerkers van de inmiddels overgenomen jeugdzorginstelling Intervence is in het verkeerde keelgat geschoten. Bij zowel de medewerkers als de FNV. ‘Dit voelt als een belediging.’

Oprechte excuses

‘De medewerkers en cliënten hebben enorm veel schade ondervonden door het mismanagement van dertien wethouders. Ze eisen minimaal een gesprek met oprechte excuses’, aldus Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg. De medewerkers gaan de chocoladerepen aan de voedselbank doneren.

Onrust en protest

De dertien Zeeuwse gemeenten trokken eind vorig jaar de stekker uit de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie Intervence. Dat leverde veel onrust en protest op, ook bij de Tweede Kamer. JB West heeft recent alle taken van Intervence overgenomen. In het december vorig jaar door de jeugdzorgwethouders gepresenteerde plan tot sluiting van Intervence, is helemaal geen rekening gehouden met de 100 medewerkers en de 1.100 kwetsbare kinderen die daar in behandeling waren, stelt de FNV.

Ingrijpen inspecties

Bij Intervence was volgens de gemeenten al jaren sprake van een structureel geldtekort, een hoog personeelsverloop en een hoog ziekteverzuim. Twee jaar is aan een oplossing voor de structurele problemen gewerkt, maar dat lukte in de ogen van de gemeenten onvoldoende. Zij zagen er geen heil extra geld te blijven stoppen in het overeind houden van de instelling. Aanvankelijk wilden de gemeenten de zorg en de cliënten verdelen over de drie andere in Zeeland werkzame gecertificeerde instellingen (GI’s, voor de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie). Daar staken de Inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en de Justitie en Veiligheid een stokje voor. Ook minister Dekker (rechtsbescherming) heeft zich actief met de kwestie bemoeid.

Vertrek personeel

Na inmenging van Dekker en de beide inspecties is Intervence overgenomen door JB West. Daartoe werd in februari besloten. Belangrijk, erkent de FNV, want zo blijft de relatie tussen de hulpverleners en de kinderen in stand. ‘Maar de onzekerheid die maanden duurde, had al veel kapot gemaakt. Twintig procent van de medewerkers is vertrokken en het vertrouwen in de Zeeuwse gemeenten is helemaal weg’, aldus Van der Aar.

Schade

‘De gemeenten wilden alleen maar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en zo goedkoop mogelijk de jeugdzorg inkopen.’ Volgens Van der Aar weigerden de wethouders goede afspraken te maken met het personeel, de ondernemersraad en de vakbond. ‘Ze hebben eigenwijs hun eigen zin doorgedreven.’ Ze vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de voormalige werknemers van Intervence als ‘zoethoudertje’ een reep chocolade van de Zeeuwse gemeenten hebben gekregen. Openlijke excuses en een gesprek met de werknemers was het minste dat verwacht kon worden ‘als je als wethouders een fout maakt van deze omvang met de schade die is gedaan aan werknemers, jongeren en hun gezinnen en het hele aanzien van de jeugdzorg in Zeeland; door te spreken van ondermaatse kwaliteit’, aldus Van der Aar.

Vooruit kijken

‘We realiseren ons dat het geen makkelijke periode is geweest voor de medewerkers van Intervence. Als blijk van waardering en om hen te bedanken voor hun inzet voor de jeugd en gezinnen in Zeeland hebben we namens de Zeeuwse wethouders jeugd op 19 juli een kaartje en een Tony Chocolony reep bij Intervence afgegeven voor alle medewerkers’, stelt wethouder Jack Werkman van Sluis, tevens voorzitter van de bestuurscommissie inkoop jeugdhulp Zeeland, in een reactie. ‘We vinden het jammer dat dit gebaar niet door iedereen gewaardeerd wordt en dat het gevoel dat FNV benoemt leeft bij sommige medewerkers.’ Het werk van de medewerkers van Intervence, nu Jeugdbescherming West Zeeland, is belangrijk voor de Zeeuwse samenleving, benadrukt hij. ‘Wij willen graag vooruitkijken en verder samenwerken vanuit verbinding.’

https://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/chocola-gemeenten-voor-jeugdmedewerkers-is.257320.lynkx

Afbeelding van kalhh via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »