Coronacrisis:Tips voor ouders van een kind met een beperking

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

NJI 3 april 2020

Voor kinderen met een beperking verdwijnen in één keer alle zorgvuldig opgebouwde ritmes en routines, door de maatregelen rondom het coronavirus. Dit heeft grote gevolgen voor kinderen en hun ouders.

Het is niet eenvoudig om hiervoor tips en adviezen te geven. Er zijn grote verschillen in beperkingen en elk kind heeft maatwerk nodig. Dat is precies de reden waarom je kind normaal gesproken gespecialiseerde dagbesteding heeft.

Algemene tips

Voor iedereen geldt dat de veranderingen zorgen voor spanningen en dat iedereen een nieuw ritme moet zien te vinden. Deze tips omgaan met de nieuwe thuissituatie kunnen daarbij helpen. Lees daarnaast ook hoe je kunt praten met kinderen over het coronavirus op de pagina praten met jongeren over het coronavirus.

Dagstructuur

Vanuit de dagbesteding ken je waarschijnlijk de begeleidingsmethodiek die is gekozen en heb je misschien eerder al tips gekregen om in het weekend een dagstructuur te maken. Kijk wat je daarvan kunt gebruiken in het ritme dat je nu wilt opbouwen. Het is ook anders, omdat het geen weekend is − zeker als je nog andere kinderen hebt die niet naar school gaan en thuis onderwijs krijgen. Om een dagstructuur te maken kun je bijvoorbeeld deze dagplanner gebruiken. Daarin staat een structuur om de zorg en ondersteuning voor het kind met de beperking te combineren met de aandacht die de andere kinderen nodig hebben om hun schoolwerk te doen.

Daginvulling geven aan kinderen met een beperking ziet er meestal anders uit dan bij kinderen die naar het regulier basisonderwijs gaan. Verschillende organisaties hebben tips en ideeën. Ze zijn verzameld op het Kennisplein Gehandicaptensector.

Spanningen thuis

Het blijven onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Dit kan onzekerheid en spanning geven. Op deze pagina vind je advies over hoe je daarmee kunt omgaan.

Zoek hulp

Heb je het  gevoel dat het niet lukt? Zoek dan op tijd hulp. Maak contact met anderen. Kijk bijvoorbeeld of de professionals van de dagbesteding van je kind kunnen meedenken. Vraag een klein groepje mensen die niet ziek zijn dagelijks een klein stuk van de daginvulling op zich te nemen. Of vraag jullie hulpverlener of de gemeente of er misschien toch opvangmogelijkheden zijn.

Meer informatie en tips? Kijk de website van het NJI https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Bijzondere-situaties/Tips-voor-ouders-van-een-kind-met-een-beperking

Ontdek meer

Sociaal Domein

Een verbond

Leestijd: < 1 min. Wat is weten? Wat is begrijpen? En hoe weten we of we het weten? En als je iets weet, begrijp

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?