Ministerraad stemt in met wijziging schuldhulpwet

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) te wijzigen. Hiermee krijgen gemeenten expliciet toestemming om bijvoorbeeld vroegtijdig informatie over huurachterstanden te ontvangen van woningcorporaties.

Door de wetswijziging ontstaat een wettelijke grondslag voor lokale overheden om aan te kloppen bij burgers met betalingsachterstanden, in plaats van dat zij zelf aan de bel trekken. Gegevens van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars gaan met dat oogmerk naar de gemeente. Ook mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen over inkomen en vermogen van mensen met schulden.

Gemeenten moeten bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. ‘Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is en ook is dan helder welke gegevens de gemeente gebruikt,’ aldus het ministerie van Sociale Zaken.

www.gemeente.nu

Ontdek meer

Website

Augeo foundation

Leestijd: < 1 min. Geef kindermishandeling geen toekomst Augeo wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?