Ministerraad stemt in met wijziging schuldhulpwet

gegevens-schuldhulp-702x336

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) te wijzigen. Hiermee krijgen gemeenten expliciet toestemming om bijvoorbeeld vroegtijdig informatie over huurachterstanden te ontvangen van woningcorporaties.

Door de wetswijziging ontstaat een wettelijke grondslag voor lokale overheden om aan te kloppen bij burgers met betalingsachterstanden, in plaats van dat zij zelf aan de bel trekken. Gegevens van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars gaan met dat oogmerk naar de gemeente. Ook mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen over inkomen en vermogen van mensen met schulden.

Gemeenten moeten bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. ‘Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is en ook is dan helder welke gegevens de gemeente gebruikt,’ aldus het ministerie van Sociale Zaken.

www.gemeente.nu

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »