Nieuwe Beroepscode voor professionals in sociaal werk

giraffes-627031_1280

Beroepsvereniging BPSW en andere belanghebbenden in het sociaal werk zijn in de zomer van 2019 gestart met het schrijven van een nieuwe brede beroepscode voor sociaal werkers. In deze nieuwe beroepscode zijn bestaande codes in het sociaal werk geïntegreerd.

In een beroepscode beschrijft een beroepsgroep de centrale waarden en normen van de eigen beroepspraktijk. De code wordt voor en door professionals gemaakt. Momenteel bestaat er een variatie aan codes voor beroepen binnen het sociaal domein. Inhoudelijk zijn de codes grotendeels vergelijkbaar. Eén beroepscode voor alle sociaal werkers heeft echter voordelen. Zo hebben professionals soms het idee dat de beroepscodes niet volledig matchen, en weten zij bijvoorbeeld niet welke code zij moeten hanteren wanneer ze op meerdere terreinen werkzaam zijn. Met deze gemeenschappelijke brede beroepscode voor sociaal werkers willen we het graag eenvoudiger maken.

In onderstaande animatie vertellen we je wat een beroepscode is, en waarom die belangrijk is voor je werk.

In onderstaande vlog praat Jurja Steenmeijer je bij over hoe de code tot stand komt, en hoe professionals in sociaal werk erbij betrokken zijn. Jurja is ethica en beleidsmedewerker bij de BPSW, en samensteller van de nieuwe beroepscode.

Op 17 juni 2021 heeft de ALV van de BPSW de tekst van de beroepscode voor professionals in sociaal werk vastgesteld. Momenteel wordt gewerkt aan eindredactie en vormgeving waarbij nog kleine wijzigingen aangebracht kunnen worden.

Deze concepttekst is alleen bedoeld voor inzage, nog niet voor gebruik in scholing en training.In september 2021 verschijnt de nieuwe beroepscode officieel. De code gaat gelden per 1 januari 2022.

Wist je dat er voor leden van de BPSW een gratis spreekuur is waar je jouw vragen over ethische dilemma’s in de praktijk kunt stellen? Lees er hier meer over.

https://www.bpsw.nl/actueel/nieuwe-beroepscode-voor-de-sociaal-werker/

Afbeelding van Christine Sponchia via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *