Oud-psychiater Glenn Helberg: ‘Iedereen heeft verbinding nodig’

heart-3085515_1280

Glenn Helberg (66) leerde als psychiater ‘te kijken naar de patiënt in zijn omgeving met behulp van kennis uit alle windstreken’. Verder dus dan westerse therapieën, die alleen op het hoofd en het individu gericht zijn. In zijn boek Als ik luister pleit hij voor reflecteren vanuit de groep. ‘Ik help de lagen af te pellen en tot de kern te komen.’

Glenn Helberg (66) lag de laatste tijd elke vakantie wel in een ziekenhuis. ‘Ik kreeg flinke maag-darmklachten, of ik viel en brak weer iets,’ zegt de oud-psychiater in zijn Amsterdamse appartement dat uitkijkt over het IJ. Sowieso moest hij altijd erg uitrusten op vakantie. ‘Dan boekte ik dure reizen en sliep ik alleen maar veel.’ De laatste keer ging hij maar naar een kuuroord in Spanje. ‘Ik dacht: als ik dan toch ziek word…,’ zegt hij. ‘En toen schóót het me in m’n rug! Ik kon níét meer bewegen.’

Vlak voor zijn 65ste zei zijn huisarts: als je nog langer mee wilt, zul je moeten gaan afbouwen. Dus dat doet hij. Met werk dan; maar de keren dat ik hem bel voorafgaand aan dit interview moet hij de ene keer ophangen vanwege een ‘spoedklus’, en de andere keer omdat hij de trein moet halen.

Tekst door: Menno Sedee

Verder lezen dat kan via onderstaande link.

https://www.vn.nl/glenn-helberg/

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »