Rise App helpt slachtoffers van huiselijk geweld!

please-donate-1416790_1280

Steun de Rise App voor slachtoffers huiselijk geweld en stalking!

-English version below-

Help jij mee met het bouwen van onze app die slachtoffers van huiselijk geweld en stalking ondersteunt?

De Rise App is hard nodig. Jaarlijks zijn er in Nederland 1,2 miljoen slachtoffers van huiselijk geweld van wie slechts 43.000 mensen daadwerkelijk een melding of aangifte doen. Dat moet anders! Het is onze droom en missie om alle slachtoffers van huiselijk geweld en stalking te helpen met onze Rise App.

En daar hebben wij jullie hulp bij nodig!

Wat doet de Rise App voor mensen die slachtoffer zijn van huiselijke geweld en stalking?

De Rise App helpt met het vastleggen van bewijs waarmee slachtoffer sterk staan.

Als de schaamte voorbij is, begint voor slachtoffers de strijd pas. Maar vaak zijn slachtoffers van huiselijk geweld, stalking en (online) bedreiging mentaal niet opgewassen tegen de belastende taak van het vergaren van bewijs. Het gaat dan om het verzamelen, sorteren en veiligstellen van voldoende digitaal bewijs zoals spraakberichten, foto’s, video’s, mails en social mediaberichten. Daarmee kunnen politie en justitie een zaak tegen de dader opbouwen.

Veel slachtoffers slagen er niet in om de, emotioneel en psychisch zware taak van bewijsvergaring te volbrengen. Noodgedwongen moeten zij in die fase vaak hun aanklacht intrekken.  

Stichting Rise Foundation doet daar iets aan. We ontwikkelen momenteel een app die slachtoffers van huiselijk geweld en stalking helpt met het vastleggen van bewijs en het opbouwen van een dossier.

Oprichters Lara Hemstede (security awareness-expert), Mary-Jo de Leeuw (tech-expert) en Sigrid Boersma zijn alle drie ervaringsdeskundigen in huiselijk geweld en/of stalking. Zij hebben hun krachten gebundeld om samen met de Rise App slachtoffers te kunnen bijstaan.  

Welke problemen ervaren de slachtoffers?

Van de jaarlijks 1,2 miljoen slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland (CBS, 2020) melden zich maar zo’n 45.000 slachtoffers daadwerkelijk bij de politie. Waarom zijn dat er zo weinig? Omdat er een enorme drempel is om aangifte te doen. Een van de belangrijkste redenen: de problemen die slachtoffers ondervinden bij het verzamelen van bewijs.

“In Nederland sterft elke 10 dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld”

“Gemiddeld heeft er 33 keer een mishandeling plaatsgevonden voordat iemand aangifte doet”

Oprichter Lara Hemstede aan het woord:

“Ook ik ben in het verleden slachtoffer van huiselijk geweld, stalking en sextortion geworden. Uiteindelijk deed ik aangifte bij de politie.
Met terugwerkende kracht moest ik alsnog een dossier opbouwen. Stel je voor: je bent getraumatiseerd, je zit nog middenin het geweld en in tegelijkertijd moet je ook nog allerlei bewijs gaan verzamelen. Dat is een onmenselijke en haast onmogelijke opgave!’’

De Rise App vormt de oplossing. Met deze app bouwen slachtoffers op simpele wijze een overzichtelijk en compleet dossier op.

De Rise App maakt voor slachtoffers zowel het doen van aangifte als het verzamelen van bewijs eenvoudiger. Voor de politie en hulpverlening betekent de Rise App bovendien een enorme efficiencyslag.

De Rise App is een hulpmiddel om slachtoffers van huiselijk geweld en stalking op een laagdrempelige en veilige manier te helpen met het digitaal verzamelen en sorteren van bewijs. Zo kunnen slachtoffers vervolgens met hun volledige en overzichtelijk samengestelde dossier naar de politie en hulpverlening om daar makkelijker te kunnen worden geholpen.

Bij het verzamelen van bewijs met de Rise App zijn ook de politie, het Openbaar Ministerie en de hulpverlening betrokken. Zo krijgen slachtoffers de hulp en steun die zij nodig hebben. Dat is van groot belang bij het opbouwen van een aangifte en een dossier dat voldoet aan alle eisen.

Waar staan wij nu:
De Rise App is op dit moment volop in ontwikkeling. We willen de app aan het einde van 2021 lanceren. Achter de schermen staat alles klaar. Er is een prototype ontwikkeld en getest. Het team is compleet. Alle belangrijke partijen zijn bij ons aan boord, bovendien zijn de knelpunten van slachtoffers in kaart gebracht met interviews.

Maar nu lopen we helaas vast met de financiering…

Om die vele slachtoffers te kunnen helpen, hebben wij jouw hulp NU nodig…

We hebben €50.000 nodig om de ontwikkeling van de Rise App te kunnen voltooien.

De Rise App moet 100% veilig zijn voor de slachtoffers. Vandaag, morgen en in de komende jaren. Wij hebben jouw financiële bijdrage nodig om van de Rise App een succes te maken.

Met de opgehaalde donaties kunnen wij de slachtoffers helpen die het zo hard nodig hebben.

Help jij ons om de Rise App te realiseren en maak jij met jouw donatie het verschil in de levens van slachtoffers?

Rise, en al die 1,2 miljoen slachtoffers zijn jullie ontzettend dankbaar voor jullie hulp, stem en bijdrage!

Met het opgehaalde geld willen wij:

1. De Rise app doorontwikkelen naar een volledig eindproduct. 
2. Rise App betrekt hierbij de Politie, Openbaar Ministerie en Hulpverlening, zodat het dossier voldoet aan alle aangifte eisen.
3. Ontwikkelen van diensten waarmee slachtoffers digitaal weerbaar worden gemaakt en sterk staan met bewijs.
4. Zorgdragen dat alle slachtoffers van het bestaan van de Rise App op de hoogte zijn met behulp van marketing & PR.
5. Zorgdragen voor het beheer & onderhoud van de Rise App.
6. Bouwen aan een community voor en van slachtoffers van huiselijk en digitaal geweld.
7. Het ontwikkelen van trainingen en workshops voor slachtoffers van huiselijk geweld. 
8. Het streven is om de Rise App eind 2021 te lanceren.
Naast het opzetten van de Rise crowdfunding, zijn wij ook in gesprek met verschillende gemeenten en hulpinstellingen voor het financieel ondersteunen van de Rise App. 

De actie is opgericht door Laura Hemstede

Wil je graag het filmpje bekijken voor meer informatie of doneren dat kan via onderstaande link.

https://www.gofundme.com/f/rise-app-helpt-slachtoffers-van-huiselijk-geweld-e?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer

Afbeelding van Sascha Barth via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »