Verbinder en zzp’ er Wendy Dikken: waar houdt ze van en wat doet ze allemaal voor leuke dingen?

45d51ee5-ff1e-4590-bc16-32b907795894 2

Vrije tijd
Ze woont in Meppel, heeft een relatie met Klaas, is moeder van een thuiswonende dochter én bonusmoeder van nog drie, waarvan een deel het warme nest al heeft verlaten.

Wendy vindt veel leuk en is een bezige bij. Dat is haar ontspanning. Ze is gek op gadgets en mag graag klussen. Klaas en Wendy zijn beiden handig dus huppakee, ze pakken zo een kwast. Onlangs knapten ze de ‘nieuwe’ slaapkamer van hun dochter nog op.

En ze is gek op gezelschapsspelletjes. Leuk met het gezin of met vrienden. Drankje en hapjes erbij en de avond vliegt voorbij. “Ik ben in die zin echt een sociaal mens. Ik hou van dat contact.” Klaas en Wendy hebben de taken thuis goed verdeeld. Klaas doet de meeste huishoudelijke taken zodat Wendy genoeg tijd heeft om zich te richten op het ondernemerschap.

Waar Wendy blij van wordt, is het zetten van gelnagels. Dat is dan ook direct een avondvullend programma. Met Netflix op de achtergrond lekker prutsen met nagelspullen. Ze is snel zat van een kleur dus deze avond herhaalt zich zeker 1x per 2 weken. Ook gaan Klaas en Wendy graag met de caravan op pad. Sinds vorig jaar hebben ze een luxere editie. In april begint de voorjaarschoonmaak en daarna trekken ze er lekker op uit.

Achtergrond
Door haar dyslexie zag de lagere schoolleiding niet veel potentie in Wendy, maar haar ouders hebben altijd in haar geloofd. Ze rondde met veel hangen en wurgen de middelbare school af en deed daarna de Mbo-opleiding ‘Sociaal Pedagogisch werk.’ Toen haar dochter zes maanden was (2006), kreeg ze bij haar toenmalige werkgever ‘Justitiële Jeugdinrichting (JJI)’ de mogelijkheid om de Hbo-studie ‘Sociaal Pedagogische Hulpverlening’ te doen. Dat deed ze én haalde haar diploma. En daar is ze terecht trots op. Want zo’n opleiding afronden terwijl je dyslexie hebt, is geen makkie. Wendy: “Het heeft me verder gebracht in wie ik ben als mens, maar ook in mijn denken in het werk wat ik deed.” En het heeft ervoor gezorgd dat ze uiteindelijk in de transitie in 2015 mee kon naar gemeente.” Na ruim 20 jaar in de hulpverlening gewerkt te hebben, moest Wendy door persoonlijke omstandigheden een andere draai aan haar carrière geven. Toen het bleek dat ze SKJ-geregistreerd was vanuit haar vorige werk, kon ze de overstap maken naar jeugdconsulent. Een nieuwe uitdaging vanuit een werkveld dat haar goed bekend was.

Eigen bedrijf
In november 2020, midden in de coronapandemie, trok ze de stoute schoenen aan en startte ze haar eigen bedrijf “Sociaal professional by Wendy.” Hoe kwam dat zo? Haar laatste werkplek was bij ‘De Toegang Emmen’. Wendy: “Een plek waar ik veel geleerd heb en mij specialistisch heb kunnen ontwikkelen.” Omdat daar een personeelstekort was, tipte Wendy haar teamleider dat Klariena Bouma een mooie aanvulling voor het team zou zijn. Dus dat was snel geregeld. Ze woonden beiden in Meppel en gingen carpoolen. Tijdens deze ritjes vertelde Klariena over de ins en outs van haar eigen bedrijf en dat inspireerde Wendy. Het ondernemerschap lonkte. Wendy overlegde thuis, nam de mogelijke risico’s onder de loep en had zoiets van: ik ga het gewoon doen! Wat heb ik te verliezen?

Ze gaf zichzelf een proeftijd van drie maanden. Als het daarna niet zou lopen, zou ze weer in loondienst gaan. Maar dat was niet nodig, want in no time liep het als een tierelier. Daar heeft ze dus geen spijt van! Wat doet Sociaal Professional by Wendy allemaal en wat zijn haar ambities? Ze geeft trainingen gericht op de Jeugdwet (PGB, passend onderwijs) en ze is momenteel voor een organisatie een module aan het voorbereiden voor trainees die gaat over gespreksvoering; het keukentafelgesprek. Hoe doe je dat? Hoe maak je nou echt contact met inwoners en kom je tot de kern? Hoe creëer je vertrouwen? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Dit gesprek is zo belangrijk binnen het sociaal domein en Wendy wil graag haar kennis en ervaring op dit gebied overbrengen op haar collega’s. En daarnaast de gemeente daarin ondersteunen.

Sociaal
Wat is haar superpower? Wendy is echt een sociaal dier. Houdt van verbinding en maakt oprecht contact met anderen, communiceert makkelijk en is transparant. Neemt de inwoner aan de hand mee. Want meestal als je bij inwoners thuiskomt, zijn zij gespannen. Voor hun gevoel komt “de gemeente” op bezoek. Wendy maakt een gezellig praatje, stelt vragen, geeft aandacht aan een huisdier. Juist om een goede sfeer en vertrouwen te creëren. Om de inwoners op hun gemak te stellen. Ze vindt het heel belangrijk dat het contact met inwoners prettig was. Ook al zijn ze het niet altijd met haar eens en mogen ze, als ze dat willen, bezwaar indienen. Na een gesprek vraagt ze altijd hoe de inwoners het contact hebben ervaren. Vaak krijgt ze terug dat het een goed gesprek was en dat Wendy vanaf het begin duidelijk is geweest. En als zij een goed gevoel hebben over Wendy, dan hebben ze indirect ook een goede ervaring met de gemeente gehad. “En dat gun ik mensen, omdat ze van tevoren vaak negatief zijn’, vertelt Wendy.

Verbinder
Waarom Verbinder bij het Sociaal Domein Online? Wendy: ”Ik voel me echt verbonden bij SDO. Verbinder zijn, betekent voor mij een groep professionals die van elkaar leert, ervaringen deelt. Ik kan vragen stellen over de inhoud, maar ook over het ondernemerschap. Ik zou het niet meer willen missen. Het is gewoon leuk. En Mandy en Summer zijn de drijvende, vrolijke motoren. Door de ‘verbinders’ ben ik in contact gekomen met Ellen de Bruin, manager aan de Hogeschool Leeuwarden en heb ik een gastcollege mogen geven aan toekomstige professionals in ons vak. Daarnaast heeft Wendy ook al buiten de bijeenkomsten met ‘verbinders’ afgesproken. “We kunnen elkaar helpen en vullen elkaar aan. Er ontstaan verbindingen die ik anders niet had gehad”, vertelt Wendy.

Waar wordt ze blij van? “Ik ben niet de probleemeigenaar, maar kan wel van betekenis zijn. Ik krijg energie van alternatieve oplossingen bieden. Omdat dat het verschil maakt. Ik heb zulk leuk werk. Dat ik dat kan delen in mijn werk is voor mij de kers op de taart.”

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »