Podcast #23 – Mogelijkheden van Jeugdgezondheidszorg – met Jacobien Verbaan

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

In gesprek met Jacobien Verbaan, praktijkbegeleider bij GGD Groningen op de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Anderhalf jaar geleden maakte ze de overstap van Jeugdzorg (JZ) naar Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Van jeugdconsulent naar praktijkbegeleider. Een driedubbele uitdaging: een nieuwe baan, een functie in ontwikkeling én een nieuw domein. Een eye opener. Ze wist niet dat deze keuken op het gebied van preventie zo groot was. Waar is JGZ zoal mee bezig? De gezonde school, aandacht voor weerbaarheid bij jongeren, focus op ouderschap, verstevigen van ouderschap, het ontwikkelen van alle onderdelen van een kansrijke start, gesprekken met ouders die het nodig hebben (vanaf zwangerschap tot 18 jaar). “Ik heb respect voor de JGZ-teams: jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, consultatieassistenten, doktersassistenten. Wat voor werk zij doen en wat voor kennis daar zit”, zegt Jacobien.

Meer verbinding


Interessante vragen voor hulpverleners, jeugdconsulenten, indicatiestellers, onderwijs: “Hebben we JGZ en preventie voldoende op de kaart? Zien we wel voldoende wat daar gebeurt?

Maar ook: laat JGZ zich wel voldoende zien? Jeugdverpleegkundigen vinden het lastig om zichzelf in de spotlight te zetten. Zijn zich niet bewust hoe belangrijk hun werk is. Daarom pleit Jacobien ervoor dat JGZ zich meer op de kaart zet. Zij hebben alle jongeren in beeld en zouden zich daarom meer moeten positioneren. En de kans en ruimte daarvoor krijgen.

Het begint bij bewustwording bij iedere consulent en professional: “Hey, hoe gaat de samenwerking met JGZ? Zijn zij ook actief betrokken of zijn er stappen overgeslagen? Wat heel menselijk is. Door werkdruk en tijdgebrek sta je niet altijd stil bij het grotere geheel. Jacobien: “Ik steek mijn hand in eigen boezem. Ik heb bij mijn eigen casussen ook weleens de stap naar JGZ overgeslagen. Bleef hangen in mijn eigen werk. Dat is ook niet erg. Maar met de kennis van nu had ik het anders gedaan. Maar dat is inherent aan werken en mens zijn. Je doet altijd op dat moment wat jij denkt het beste is.”

Het doel is om meer samen te werken. Even uit onze eigen ‘keuken’ te stappen. Stel er komen meerdere meldingen binnen van jongeren die depressieve klachten hebben. Dat iemand zegt: “Ik neem contact op met JGZ. Kijken of we het collectief kunnen oppakken.” Want JGZ is er altijd. Nu nog de stap naar een betere verbinding tussen Jeugdzorg & Jeugdgezondheidszorg. De één kan niet zonder de ander. Een goed moment om de banden aan te halen.

Preventie


Jacobien is vanuit haar functie betrokken bij jeugdpreventieprojecten binnen het voortgezet onderwijs. JGZ-teams hebben met jongeren in de 3e klas contact. Want niets is zo belangrijk dan aandacht voor jongeren die dat nodig hebben. Scholen kunnen hierin nog meer met elkaar samenwerken en de verschillende JGZ-afdelingen in Nederland leren hierin ook van elkaar.

Zo werd tijdens corona het lespakket ‘Je brein de baas’ ontwikkeld. Aandacht voor jongeren binnen het voortgezet onderwijs die worstelen met o.a. onzekerheid, groepsdruk, stress bij het leren of zich niet gezien voelen. De lessen zijn gericht op het versterken van de mentale gezondheid: hoe kun je hun weerbaarheid vergroten? Hoe werkt je brein? Hoe krijg je grip op jezelf? Alles begint met bewustwording en aandacht. Je hoeft niet altijd wat te doen. Maar het luisteren naar deze jongeren is al een belangrijke stap.

Wat voor werk doe jij eigenlijk?


Jacobien haar missie, maar ook vraag aan alle sociale professionals: “Wat heb jij nodig om een beter beeld te krijgen van het werk van jouw collega? Ik gun het iedereen om vanuit de perspectief van de ander te kijken. Loop een dagje mee met een jeugdverpleegkundige of pak de telefoon. En andersom. Het hoeft niet altijd lang te duren. Ik weet dat we vaak gebrek aan tijd hebben, maar daardoor missen we ook wel kansen en moet je creatief zijn.”

Dit is echt een luistertip voor iedere sociale professional die meer wil weten over JGZ en graag wil samenwerken. Misschien heb jij nog aanvullingen of vragen nadat je dit verhaal hebt gehoord. Laat het ons vooral weten!

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?