1 op de 5 scholieren is mantelzorger

professional besluitvorming

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

20 procent van de scholieren groeit op met een langdurig zieke naaste en ongeveer 3 procent verleent intensieve hulp. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Scholieren en studenten die mantelzorg verlenen, kampen met een slechtere gezondheid en meer psychische klachten, zoals emotionele problemen, een depressie en angst. Dit geldt vooral voor jonge mantelzorgers met een psychisch ziek gezinslid. Zij maken ook vaker gebruik van professionele hulp zoals een psycholoog of een schoolmaatschappelijk werker. In het algemeen hebben ze meer behoefte aan ondersteuning.

Jonge mantelzorgers hebben een minder hoog studietempo en halen lagere cijfers. Ze overwegen vaker met hun opleiding te stoppen dan leeftijdsgenoten die geen mantelzorg verlenen. Het helpt als onderwijsinstellingen meer begrip tonen voor de situatie en zich flexibeler opstellen, zeggen jonge mantelzorgers. Studenten maken ook andere studiekeuzes in verband met de mantelzorg. Ze kiezen bijvoorbeeld niet voor een opleiding in een andere stad.

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?