Campagne #IKHEBJENODIG

Campagne

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.


Campagne #IKHEBJENODIG


Ongeveer 10.000 inwoners krijgen komende maand een bijzonder pakketje door de brievenbus: het is een uitnodiging om één op één met iemand uit de buurt in gesprek te gaan, onder het genot van een kopje thee en een koekje. Want praten en luisteren, coronaproof op anderhalve meter afstand, helpt om gevoelens van somberheid en depressie te herkennen én om hulp te zoeken.

De campagne ‘Drink jij een kopje thee met mij’ is onderdeel van #ikhebjenodig. Dit project bestaat al sinds 2019. Hulp- en zorgverleners in Amstelveen willen met #ikhebjenodig inwoners stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe ze zich voelen. Uit onderzoek in 2019 bleek dat 1 op de 20 mensen kampt met depressieve gevoelens. Ten gevolge van COVID en de hieruit voortvloeiende maatregelen komen somberheid en eenzaamheid nog vaker voor. Praten en naar elkaar luisteren zorgt ervoor dat mensen sneller professionele hulp zoeken. Reden genoeg om bewoners van Amstelveen de symptomen van depressie te leren herkennen en te stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan.

Coronaproof


In maart worden de theedoosjes – 10.000 stuks in totaal – huis aan huis bezorgd in de wijken Middenhoven en Westwijk. Het inpakken en bezorgen van de doosjes wordt coronaproof verzorgd door mensen van Ons Tweede Thuis -woon- en dagcentrum Westwijk, Friends 4 Friends, de vrijwilligers van wijkcentrum Westend en de vrijwilligers van Amstelveen Sport. Het doosje bevat, naast thee en koekjes, een gesprekskaart met informatie en tips over hoe om te gaan met depressieve klachten. Icoontjes kunnen mensen helpen om te verwoorden hoe ze zich voelen.

Hulp- en zorgverleners hopen dat deze uitnodiging een laagdrempelige handreiking is. Bijvoorbeeld voor mensen die zichzelf eenzaam voelen of symptomen van depressie hebben. Of voor mensen die deze symptomen of gevoelens bij iemand uit hun buurt herkennen. Het gesprek gebeurt uiteraard met inachtneming van de coronamaatregels: dus maximaal één bezoeker, op anderhalve meter afstand.

Liever telefonisch?


Een gesprek aangaan en samen een kop thee drinken kan ook telefonisch. De zorg- en hulpverleners, zoals de wijkcoaches en maatschappelijk werkers van Participe (bereikbaar via telefoon 020-5430440), de coaches van Prezens en de huisarts zijn hiervoor beschikbaar. Als mensen er nog niet aan toe zijn om te praten, is bewegen soms een goed alternatief. Amstelveen Sport biedt volop mogelijkheden hiertoe.

Aan de campagne #ikhebjenodig ligt een samenwerking tussen verschillende hulp- en zorgverleners ten grondslag: Centrum voor Gezondheidszorg Duizendblad, Participe Amstelland, Prezens, Amstelveen Sport, Gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid. Alle hulp- en zorgverleners hebben hun eigen expertise zodat er voor iedereen aanbod is dat aansluit bij de persoonlijke interesse en behoefte van iedere individuele bewoner. Meer informatie is te vinden op www.ikhebjenodig.nl Naast de genoemde hulp- en zorgverleners wordt de “Drink je een kop thee met mij” campagne van #ikhebjenodig financieel mogelijk gemaakt door Amstelidee, Zorg en Zekerheid en Albert Heijn Westwijkplein.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel contact met een maatschappelijk werker voor een luisterend oor of meer informatie? Zij zijn dagelijks bereikbaar tijdens het telefonisch spreek uur tussen 9.00 en 12.30 uur op telefoonnummer 

020 – 5 430 440

Buiten die tijden kunt u het bandje inspreken en wordt u dezelfde dag tussen 16.00 en 17.00 uur teruggebeld.

Voor meer informatie, klik hier

Of klik hier voor meer informatie

https://www.participe-amstelland.nu/nieuws-participe-amstelland-c25/campagne-ikhebjenodig-n2342/

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Samenleving

Blended care: nu doorpakken!

Leestijd: 3 min. Prof. dr. Somaya Ben Allouch deed onderzoek naar inpasbaarheid van blended hulpverlening bij Ambiq. Welke tips heeft ze?“Behandelaars, begeleiders, beleidsmakers…

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?