Duizenden jongeren met beperking kunnen tóch bonus krijgen: ‘Eindelijk erkenning’

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

03 december 2020 17:04 Aangepast: 03 december 2020 22:30

Kjeld krijgt toch een coronabonus voor zijn werk in de supermarkt.

Jongeren met een beperking die een baantje hebben in bijvoorbeeld een supermarkt, krijgen tóch hun bonus. Eerder moesten ze hun extraatje inleveren bij uitkeringsinstantie UWV, maar het kabinet heeft nu toch een geitenpaadje gevonden. Goed nieuws voor Kjeld en duizenden andere Wajongers. “Het gaat vooral om de erkenning.”

Kjeld heeft een vorm van autisme en werkt al negen jaar met veel plezier als vakkenvuller in de plaatselijke supermarkt. Toch kreeg zijn werkplezier onlangs een flinke knauw. Zijn collega’s ontvingen een coronabonus, maar hij niet.

Kjeld moest zijn bonus namelijk direct inleveren bij het UWV, omdat het als loon wordt gezien. “Ik was eigenlijk best boos”, zegt Kjeld. “Het voelt oneerlijk. Waar werk je dan voor?”

Goed nieuws

Maar vandaag krijgt hij, samen met duizenden andere Wajongers, goed nieuws. De discussie speelt al langer en ook Tweede Kamerleden reageerden vol verontwaardiging dat het UWV de bonus afpakte. Daarom ging VVD-staatssecretaris Bas van ’t Wout aan de slag. Hij wilde een oplossing en vond deze.

“We hebben lang moeten zoeken om dat voor elkaar te krijgen”, zegt de staatssecretaris tegen RTL Nieuws. “Maar het is gelukt om het extraatje te kunnen geven.” Lees ook:Gehandicapte mag werkbonus nog steeds niet houden, Kamerleden boos

Bestaande regeling

Via een bestaande regeling-  de zogenoemde werkkostenregeling –  is er ruimte gevonden om het geld bij de jongeren te laten. Via deze regeling kan de werkgever onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. 

Werkgevers zoals de Jumbo en de AH krijgen een brief waarin zij hierop worden gewezen. Hierdoor kunnen mensen zoals Kjeld hun bonus houden.  “De route bestaat al. Het is geen nieuwe regeling en we gaan de werkgevers daar nu op wijzen”, zegt de staatssecretaris.

Vanaf morgen valt de brief bij werkgevers op de deurmat met de uitleg hoe het werkt. 

‘Erkenning’

Vakkenvuller Kjeld ziet het als een enorme erkenning dat hij de coronabonus vrij kan besteden met kerst. “Het gaat me niet eens om het geld. Het voelt als een flinke opluchting. Een pak van mijn hart. De erkenning voor het harde werken.”

Ook zijn bedrijfsleider bij de supermarkt is blij dat de kerstbonus niet meer gekort wordt op de Wajong-uitkering van haar personeel. “We willen graag iedereen een extraatje geven. Want iedereen is gelijk en juist voor deze mensen is de coronaperiode misschien wel extra zwaar. We zijn er hartstikke blij mee dat iedereen in december nu een coronabonus krijgt.” 

Wajonger Jan moest zijn bonus weer inleveren en werd daarna overladen met giften.

Wajonger Jan bracht de discussie aan het rollen: ‘Ontzettend blij’

Precies een jaar geleden bracht de 33-jarige Jan uit Veenendaal de discussie over de Wajong-bonus aan het rollen. Ook Jan moest zijn extraatje van 160 euro inleveren bij de uitkeringsinstantie. Hij kreeg die omdat hij 12,5 jaar in dienst was. Zijn bewindvoerder Kees deelde het verhaal in de Volkskrant om aandacht te vragen voor de onbuigzame opstelling van het UWV. Kees laat nu weten:

“Op het verhaal van Jan kwamen ontzettend veel warme reacties. Jan is ontzettend blij en trots dat door zijn verhaal dit onrecht eindelijk wordt aangepakt. Hiermee zijn duizenden jongeren met een beperking geholpen en krijgen zij eindelijk de erkenning die ze verdienen.”

Hoe het met Jan gaat? “Jan werkt nog altijd als vakkenvuller bij de Boni-supermarkt. Hij kreeg na alle aandacht veel giften en erkenning. Met het geld heeft hij zijn huis opgeknapt. Vanwege de coronacrisis gaat iets minder goed met hem. Hij kan zijn moeder bijna niet zien en hij mist zijn grote hobby: reizen met de trein. Maar met dit nieuws heeft Jan desondanks toch een goede kerst.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5200979/duizenden-jongeren-met-beperking-mogen-toch-hun-bonus-houden

Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Ontdek meer

Samenleving

Blended care: nu doorpakken!

Leestijd: 3 min. Prof. dr. Somaya Ben Allouch deed onderzoek naar inpasbaarheid van blended hulpverlening bij Ambiq. Welke tips heeft ze?“Behandelaars, begeleiders, beleidsmakers…

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?