Gadgetpraatjes: Slim je eigen bloeddruk meten

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Hoge bloeddruk is een stille sluipmoordenaar en een belangrijke risicofactor voor hersenbloedingen of hartfalen. Voor wie lijdt aan hart-en vaatziektes is het dus belangrijk dus om de bloeddruk goed in de gaten te houden. Dat kan bij de huisarts, maar tegenwoordig meet je net zo makkelijk zelf thuis je bloeddruk met speciale bloeddrukmeters. En die worden steeds slimmer en handiger in gebruik. Zo lanceerde het Franse Withings een draadloze bloeddrukmeter die direct op je smartphone toont of je bloeddruk te hoog is.

Bloeddrukmeters
Bloeddrukmeters voor thuis zijn niets nieuws. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen deze regelmatig  om thuis vanaf de bank hun bloeddruk in de gaten te houden. En bloeddrukmeters zijn in de loop der jaren steeds eenvoudiger geworden. Het klassieke kwikmetermodel (waarbij een manchet rondom de bovenarm werd opgepompt) is al vele malen gerevitaliseerd. En de techniek dendert voort, want de Withings nieuwe draadloze bloeddrukmeter claimt de volgende stap in de evolutie van bloeddrukmeters te zijn. Qua gebruik en design.

Het gebruik
Vraag is dan ook: gaat ons bloed sneller stromen van de Withings? Nou eigenlijk stiekem best wel. Dat komt vooral door het gebruiksgemak. De meter werkt erg intuïtief. Nadat je het apparaat aan je arm hebt vastgezet, hoef je slecht op een knop aan de bovenzijde van de meter te drukken en hij is aan. Via de Withings-app krijg je vervolgens aanwijzingen over hoe je de meting in gang zet, en hoe deze verloopt. Ook de resultaten vind je hier overzichtelijk terug.

Naast de boven- en onderdruk meet het apparaat ook de hartslag. En je krijgt gelijk door de kleuren groen, oranje of rood een idee of je veilig of in de gevarenzone zit. Ook is het mogelijk de resultaten om te zetten in grafieken, en zo je bloeddruk door de tijd heen te volgen- handig, alleen zijn deze grafieken niet heel duidelijk zichtbaar. Fijn is wel dat de resultaten automatisch worden vergeleken met de normen van het National Health Institute zodat je precies doorkrijgt of en wanneer je bloeddruk hoog is. En helemaal handig: met een druk op de knop exporteer je de resultaten naar je huisarts zodat die ook op de hoogte is.

Geen last van witte-jassen-hypertensie
Met de bloeddruk meter kun je in een keer een meting doen, maar via de automodus ook drie. Het gemiddelde daarvan wordt direct opgeslagen en geeft uiteindelijk een zeer betrouwbaar beeld van je daadwerkelijke bloeddruk. En je vermijdt zo witte-jassen-hypertensie: want veel mensen krijgen een stijgende bloeddruk bij het zien van een arts met allerlei onbetrouwbare metingen tot gevolg.

Design
De Withings Blood Pressure Monitor is voorgevormd en geeft zelf aan hoe die om de arm moet zitten. Dit is anders dan bij de ouderwetse gesp, en het is daardoor wel echt even wennen om de Wireless goed te plaatsen om de arm. Het ontwerp van de wireless Blood Pressure Monitor is wel veel strakker en stijlvoller dan dat van de reguliere bloeddrukmeters. Eigenlijk is het een decorstuk en bloeddrukmeter ineen. En dat is eigenlijk best leuk, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Prijs
De draadloze bloeddrukmeter van Withings heeft een adviesprijs van €129,95 euro.

Eindoordeel: 4 uit 5 sterren

De Whitings is duurder dan traditionele bloeddrukmeters, maar wel veel gemakkelijker te gebruiken. Enig minpuntje zijn de onduidelijke grafieken in de app. Maar daartegenover staan een mooi ontwerp, gebruiksgemak en een snelgroeiend leger huisartsen dat zelf ook enthousiast is over het apparaat. En bijkomend voordeel: je hebt zoals eerder al gezegd geen last meer van witte-jassen-hypertensie: dus nog betrouwbaar ook.

https://www.gezondheid.nl/nieuws/gadgetpraatjes-slim-je-eigen-bloeddruk-meten/


Ontdek meer

Boekentip

Waarderend veranderen

Leestijd: < 1 min. Organisatie- en teamontwikkeling zijn natuurlijke onderdelen geworden van het werk van leidinggevenden. Appreciative Inquiry is een onderzoekende manier van veranderen

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?