Geen kind in Nederland mag opgroeien in armoede

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.


  • 28 maart 2019

In 2030 mag geen kind in Nederland meer in armoede opgroeien. Dat is het doel van de Alliantie Kinderarmoede, waaraan honderd organisaties zich op 26 maart hebben verbonden.

Sinds 2017 stelt het kabinet jaarlijks 85 miljoen euro extra ter beschikking aan gemeenten, zodat kinderen en jongeren die leven in armoede toch kunnen meedoen aan sociale activiteiten zoals sport en cultuur. Dit is echter niet voldoende om zorgeloos op te groeien. De aangesloten organisaties van de Alliantie willen meer oplossingen bedenken voor de aanpak van kinderarmoede.

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft zich ook verbonden aan de Alliantie Kinderarmoede. Hilde Kalthoff, adviseur bij het NJi, benadrukt het belang van de aanpak van kinderarmoede voor het welzijn van het kind. ‘Hoe langer een gezin in armoede leeft, hoe groter de kans dat kinderen zich ongelukkig, afhankelijk en angstig voelen. Dit kan leiden tot fysieke en psychische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Bovendien zijn kinderen in armoede negatiever over hun leven en toekomst dan hun meer welvarende leeftijdsgenoten.’

Bron: Alliantie Kinderarmoede; Nederlands Jeugdinstituut


Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?