Honderden leerlingen geschorst of van school gestuurd vanwege wapenbezit

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

21 november 2020 13:12Laatste update: 21 november 2020 15:43

Middelbare scholen hebben tijdens het afgelopen schooljaar meer dan 350 keer een leerling geschorst of uitgeschreven vanwege wapenbezit, schrijft RTL Nieuws zaterdag. De cijfers bevinden zich al jaren in een stijgende lijn en zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van twee jaar terug, terwijl de scholen dit jaar ook nog enkele maanden gesloten waren.

RTL Nieuws baseert zich op cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Adviesorgaan Stichting School en Veiligheid noemt de intentie om met wapens naar school te komen en er iemand mee te steken “een nieuw verschijnsel”.

Scholenkoepel iHub trok eerder dit jaar aan de bel vanwege de stijgende hoeveelheid wapens op school. Een leerling zou zelfs met een doorgeladen wapen door de gangen hebben gelopen en het pistool hebben gericht op een schoolmedewerker.

De onderwijsinspectie heeft de scholensluiting buiten beschouwing gelaten bij de analyse. Het is dus niet zeker hoeveel leerlingen in die maanden mogelijk geschorst zouden zijn vanwege wapenbezit. Desalniettemin waren er ruim honderd meer incidenten dan vorig jaar.

“Het stijgende aantal schorsingen past bij de landelijke ontwikkeling waarbij meer incidenten met steekwapens voorkomen”, aldus de inspectie in gesprek met RTL Nieuws. Het kabinet introduceerde begin november plannen om de messenverkoop aan minderjarigen landelijk te verbieden, en wil ook een campagne opstarten om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen.

Daarnaast krijgen scholen in overleg met de politie en gemeente eerder toestemming om kluisjes te doorzoeken. Leerlingen die zich bedreigd voelen, zouden voortaan gemakkelijker hulp moeten kunnen zoeken.

https://www.nu.nl/binnenland/6091959/honderden-leerlingen-geschorst-of-van-school-gestuurd-vanwege-wapenbezit.html

Afbeelding van EB Pilgrim via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?