Interview met verbinder Gonda de Boer

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Gonda de Boer

Beleidsregisseur bij de gemeente Meppel, ondernemer én verbinder bij Sociaal Domein Online

Haar expertise

Ze is Wmo-specialist. Gonda studeerde SPH Jeugdhulpverlening in Nijmegen met afstudeerrichting Psychiatrie. Werkte ook een tijdje in de psychiatrie, maar werd niet gelukkig van de onregelmatige uren. Gonda is een echte doener en wilde niet stilzitten. Ze kreeg de kans om de training ‘Algemene Bijstandswet’ te doen en dat deed ze. Er kwam bij haar toenmalige werkgever een functie vrij als Wvg-consulent en daar ging ze voor. Ondertussen verhuisde ze terug naar Meppel en werkte op detacheringsbasis jaren als consulent, coördinator en beleidsmedewerker in het sociale domein.

Momenteel werkt ze 28 uur als beleidsregisseur voor de gemeente Meppel én runt ze daarnaast haar eigen bedrijf @Gonda, Wmo-enzo. Een leuke en uitdagende combinatie. En best druk. Wat doet een beleidsregisseur sociaal domein? Haar expertise is de Wmo, maar daar blijft het niet bij. “Ik regisseer het beleid naar de uitvoering en signalen vanuit de uitvoering worden in het beleid meegenomen. Ik ben een doener. Ik bedenk graag dingen. Bijvoorbeeld over hoe de samenwerking binnen de Jeugd- en Participatiewet beter kan verlopen.”

Haar eigen bedrijf

@Gonda, Wmo-enzo geeft voor detacheringsbureaus en gemeenten verschillende trainingen zoals:

  • Basistraining Wmo-consultent;
  • Integrale consulent sociaal domein;
  • Training ‘Verdieping Wmo’.

En het is druk! Haar eigen bedrijf loopt super. Gemeenten kunnen Gonda ook inschakelen voor een second opinion over casuïstiek.

Wat vind je leuk in je werk? “De combinatie. Als beleidsregisseur blijf ik betrokken bij de uitvoering, zoals bij casuïstiek waar consulenten in vastlopen. Ik vind het heel leuk om betrokken te zijn in lastige casussen. En in mijn trainingen deel ik graag mijn kennis en ervaring. Maar vooral ook welke mogelijkheden er voor sociale professionals zijn.” In de praktijk zitten hulpverleners regelmatig in een spagaat tussen de inwoner met een hulpvraag en de gemeentelijke regelgeving. En niet iedereen heeft direct alle nodige vaardigheden in huis zoals sensitiviteit, overzicht houden, luisteren en doorvragen, stevig in je schoenen blijven staan, duidelijk communiceren, empathie. En dat is ook logisch. Zeker als je nog niet zo lang in het vak zit.

Gonda’s tips aan sociale professionals

“Ga figuurlijk naast de inwoner staan. Leer degene eerst kennen. Dan haal je de meeste informatie op. Zet de bril van de inwoner op, zodat je weet hoe hij of zij denkt en naar dingen kijkt. Daar kun jij je taal op aanpassen en uitleggen hoe bepaalde dingen zijn. Kijk goed naar de eigen mogelijkheden en voorkom zorgafhankelijkheid en anti-revaliderend indiceren. Hou voor ogen dat de wet een vangnet is. Doen wat nodig is, valt dan beter op zijn plaats.”

Ruimte tussen de regels

Gonda vertelt over een casus waarin zij haar gevoel volgde en het anders aanpakte dan wat er misschien van haar wordt verwacht. Maar soms is dat net wat inwoners nodig hebben en dan zijn de regels even minder belangrijk.

Situatie: een inwoner raakte door een zwaar ongeluk rolstoelafhankelijk. Zij en haar man waren pleegouders voor meerdere jongeren dus deze gebeurtenis had grote gevolgen. Zo moesten er in het huis aanpassingen worden gedaan. Toen Gonda op bezoek kwam, zag ze de man hard werken en veel praten. Iemand die zijn best deed om overzicht te houden.
Gonda zei: “Misschien geen leuke vraag voor jou, maar hoe gaat het met jou?” De man brak. “Je bent heel goed bezig, mijn complimenten, maar als er iets met jou gebeurt, dan wordt het probleem nog groter. Wat heb jij nodig om alles door te laten gaan? Dat hielp. De man kon zijn verhaal kwijt, er zijn, in samenwerking met Jeugdzorg, goede afspraken gemaakt en acties verdeeld. De juiste oplossing.

Verbinder bij Sociaal Domein Online

Sinds september vorig jaar is Gonda aangesloten bij de community Verbinders van het Sociaal Domein Online. Ze kent verbinder Klariena Bouma goed, omdat ze samen trainingen op het gebied van Wmo en Jeugd geven en ze had eerder al contact met Mandy en Summer gehad. “Het heeft zeker meerwaarde. Je kunt er veel delen en halen. Dat vind ik fijn. Ik zou het leuk vinden als er meer verbinders aansluiten die zich bezighouden met participatie: werken en geld. Bijvoorbeeld een ervaren iemand die bekend is met schuldproblematiek”, zegt Gonda.

Het is niet alleen de Wmo of Jeugd. Elk stuk binnen het sociaal domein heeft raakvlakken met elkaar. Gonda is fan van de big five, de vijf leefgebieden: wonen, financiën, zorg voor jezelf, netwerk en dagbesteding. Is er in één van die gebieden een disbalans, bijvoorbeeld er is geen woning meer? Dan is alles uit balans. En dan heeft iemand recht op zorg. Als je een casus hebt, sta je samen bij deze leefgebieden stil. Hoe ziet je netwerk eruit? Ga naar school of naar een dagbesteding? Heb je problemen met wonen? Hoe is je financiële status?

Privéleven

Gonda woont samen met Jan in Meppel. Gonda heeft twee zoons en Jan ook. En inmiddels ook een kleinzoon. Een mannenfamilie dus! Haar hobby’s? Ze gaat graag uit eten. Of lekker op pad met vriendinnen. Ze hebben een stacaravan in Wanneperveen waar ze graag naartoe gaan of lekker naar het appartement in Estepona aan de Costa del Sol.

Haar oudste zoon basketbalde op hoog niveau dus die sport heeft een belangrijke plek in de leven. Maar Gonda sport zelf ook graag. Ze heeft nu ruim een jaar een personal trainer en duikt daardoor vaker de sportschool in. Daar krijgt ze energie van!

Joyce Dantuma

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?