Podcast #44 – Evelien Meester over o.a. maatwerk

Maatwerk

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Luistertip!


Mandy en Summer zijn in gesprek met Evelien Meester, jurist bij Stimulansz, auteur van het boek ‘Maatwerk in het Sociaal Domein’ en bedenker van de omgekeerde toets; een methodiek voor het leveren van maatwerk in het sociaal domein binnen de mogelijkheden die de wetgeving biedt en met kennis van gedrag.

Haar superpower? Verschillende vakgebieden/kennisgebieden verbinden en vanuit daar iets nieuws te bouwen.

Er is binnen het sociaal domein een beweging op komst waar er meer oog is voor: Levert het wat op? Wat willen we bereiken? Wat levert op voor de inwoner? Voor de samenleving? En waarbij we minder kijken naar regels, maar veel breder. Daarin is bewustzijn belangrijk, dat er ook beperkingen zitten aan hoe ver je blik gaat.

We kunnen maatwerk leveren op een persoon, maar wat betekent dat voor de samenleving? Hoe zit dat met draagvlak en ethiek? Hoe reageren groepen op wat er gebeurt? Wat past bij de mogelijkheden en vaardigheden van mensen?

Oude wijsheid van Socrates: “Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet.”

We denken vaak dat we objectief zijn, maar onbewust nemen we onze overtuigingen mee. Gunnen we het iemand? Zo ja, dan gaan we op zoek naar maatwerk. Zo nee, dan zijn we minder snel geneigd. Hoe komt dat? Dat wordt in deze podcast besproken. Maar het gaat ook over het “helperssyndroom” en waarom we de neiging hebben om het voor de ander op te lossen. En daarin aan de wensen van de ander voorbijgaan en aannemen dat iemand iets wil. Evelien vertelt over de eerste vraag in de omgekeerde toets en hoe belangrijk het is om vragen te stellen, maar ook dat de media een rol spelen.

Ga lekker op een stoel of op de bank zitten en neem een momentje om deze inspirerende podcast te luisteren waarin óók naar voren komt dat je fouten mág maken.

Want… de perfecte mens bestaat niet.

Gebruik de onderstaande widget of klik hier om de podcast te beluisteren.

Veel plezier!

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?