Luisteren zonder oordeel. Een waardevolle vaardigheid.

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Toch is het lastig, voor iedereen. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet beter in kunt worden.

Als je collega vertelt dat ze meer wil bewegen en je ziet haar elke dag in de auto op het werk verschijnen, zegt dat stemmetje in je hoofd: “tja, misschien moet je eens op de fiets komen.”

Of als je vriendin vertelt dat ze zaterdag heerlijk heeft gewinkeld en een nieuwe garderobe heeft aangeschaft, kun je bijna niet wachten om subtiel door te laten schemeren hoe milieuonvriendelijk. Niet alleen in woorden uiten we ons oordeel, maar lichaamstaal zeg ook genoeg; fronsen, met je ogen rollen, wegkijken, interrumperen. Zonder dat je dat misschien door hebt.

Niemand vindt het leuk om ‘veroordeeld’ te worden. Je hebt het gevoel dat je het niet goed doet of niet goed bent. En dat is niet leuk. Als je continu aan andermans voorwaarden en verwachtingen moet voldoen, levert dat bergen stress op. Misschien ben jij een opruimgoeroe, maar is een ander een sloddervos. Niemand is gelijk.

Hoe kun je een goede luisteraar zijn?

  • Luister aandachtig naar de ander. Laat je niet door rumoer, je telefoon of andere storende factoren afleiden.
  • Blijf stil en luister alleen maar. Laat oordelen die in je opkomen voor wat ze zijn. Als je namelijk gewoon luistert zonder dat je iemand onderbreekt of laat zien dat je er anders over denkt, straal je vertrouwen en veiligheid uit.
  • Toon begrip, interesse en vraag door. Als mensen het gevoel hebben dat ze bij jou terecht kunnen zonder dat ze veroordeeld worden, stellen ze zich sneller kwetsbaar op. Hoe mooi is dat? Iemand die zijn of haar hart bij jou lucht zonder dat ze bang hoeven te zijn?

Betekent dit dat je nergens meer een mening over mag hebben? Nee, dat is ook niet te doen. Maar hoe je je mening uit is cruciaal. Hou het bij jezelf, wees duidelijk dat het om jouw mening gaat: “Ik zou het anders aanpakken” komt als anders over dan “Dat moet je ook niet zo doen.”

Het is een kwestie van oefenen! Want hoe vaker je oefent, des te beter je wordt.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?