Meldpunt geopend voor doorgeven zorgwekkend gedrag

luggage-1482697_640

Het melden van zorgwekkend gedrag van iemand die in de war is en mogelijk hulp nodig heeft, kan sinds vrijdag via een gratis telefoonnummer. Via dit meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt.

Het landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag, opgezet door onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), werd vrijdag gelanceerd door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Het te bellen nummer is 0800-1205.

Stapeling

Blokhuis: ‘Het kan gaan om een oude overbuurman die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer de sleutels van de voordeur blijkt te zijn vergeten; misschien is hij dement aan het worden. Of denk aan iemand die door oplopende schulden enorm in de problemen komt, depressief raakt en dakloos dreigt te worden. Om maar een paar schrijnende voorbeelden te noemen. Vaak gaat het om personen die door een stapeling van problemen zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren, gebeurtenissen waardoor mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen.’

Lokaal niveau
Het meldpunt is een vervolg op het advies van het toenmalige ‘Schakelteam Personen met Verward gedrag’ onder voorzitterschap van Onno Hoes. Het meldpunt is een landelijk doorschakelnummer, dat bellers doorverbindt met een het lokaal meldpunt in de wijk, stad of regio. Meldingen worden op lokaal niveau opgepakt. Bijkomend effect dat verwacht wordt, is dat de politie minder vaak in actie hoeft te komen, omdat de lokale hulpverlening toegankelijker wordt.

Dekking netwerk
De meeste gemeenten (ruim 90 procent) zijn inmiddels via een regionaal of lokaal meldpunt aangesloten op het landelijk meldpunt. Het ministerie is met de 24 gemeenten die nog niet zijn aangesloten in gesprek om dit zo snel als mogelijk te regelen, en ondersteunt hen hierbij waar nodig. (ANP/Redactie)

https://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/meldpunt-geopend-voor-doorgeven-zorgwekkend.248251.lynkx

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »