Miljard kinderen lopen risico door klimaat

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Een miljard kinderen wereldwijd lopen een extreem hoog risico op onder meer ziektes, overstromingen, hittegolven, tropische stormen, droogte of luchtvervuiling als gevolg van klimaatverandering. Dat staat in een rapport van UNICEF.

850 miljoen kinderen wonen in een gebied waar ten minste vier klimaat- en milieurampen elkaar overlappen. 330 miljoen kinderen wonen in gebieden die getroffen zijn door minstens vijf milieurampen.

Kinderen extra kwetsbaar

UNICEF doet een dringende oproep aan regeringen en bedrijven om prioriteit te geven aan het investeren in essentiële diensten zoals water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs. Door een gebrek aan deze voorzieningen zijn kinderen extra kwetsbaar voor de klimaatcrisis, aldus de kinderrechtenorganisatie.

Ook vindt UNICEF dat er beter geluisterd moet worden naar kinderen en jongeren. Zij moeten betrokken worden bij alle klimaatonderhandelingen en -besluiten, zoals de VN-klimaatconferentie die in november in Glasgow plaatsvindt.

Meedenken en meedoen

‘Dit is, na het onlangs verschenen IPCC-rapport, in korte tijd de tweede publicatie die het klimaat als urgent onderwerp agendeert’, zegt Tom van Yperen, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het pleidooi om kinderen en jongeren meer bij de klimaatonderhandelingen en -besluiten te betrekken is in het licht van het rapport logisch, omdat het om hun toekomst gaat. Bovendien is meedenken en meedoen voor kinderen en jongeren, of dat nu bij grote conferenties of in het klein is, een goede manier om in het gezin met dit soort kwesties om te gaan.’

Bron: UNICEF

https://www.nji.nl/nieuws/miljard-kinderen-lopen-risico-door-klimaat

Afbeelding van Alexey Marcov via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?