Nieuw platform met verhalen van jongeren met onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK)

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

14 juli 2020

In Nederland kampen veel kinderen en jongeren met lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden. Dit staat bekend als SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Op de website ziemijnu.nl en in de verhalenbundel staan een serie verhalen die letterlijk een gezicht geven aan deze problematiek en laten zien dat SOLK ook een oplossing kent.

Bij veel jongeren met SOLK is sprake van ernstige klachten, (langdurige) schooluitval en wegvallende sociale contacten. In tegenstelling tot jongeren met gedragsproblemen, die vaak zeer aanwezig en daarmee zichtbaar zijn, blinken jongeren met SOLK uit in afwezigheid.

Ouders maken zich zorgen. Professionals voelen zich onmachtig, niet in staat de juiste hulp te bieden.

Wanneer er echter vanuit een ander perspectief naar onbegrepen lichamelijke klachten wordt gekeken, is SOLK wel verklaarbaar en veelal ook oplosbaar. Kinderen en jongeren kunnen écht beter worden.

Zie Mij Nu

Initiatiefnemers: Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ), Proscoop, Stichting Emovere en Alles is Gezondheid, hebben een website en verhalenbundel over SOLK en jongeren gerealiseerd.

Op de website en in de verhalenbundel staan een serie verhalen die letterlijk een gezicht geven aan deze problematiek en laten zien dat SOLK ook een oplossing kent.

‘Door middel van deze verhalen willen wij laten zien dat door een benadering waarbij je je richt op onderliggende emoties en mentale overtuigingen, het mogelijk is om van onbegrepen lichamelijke klachten te herstellen.’

Bij elk verhaal zit een boodschap van de jongere voor de gezondheidszorg of zijn omgeving. Ook vind je onder elk verhaal toelichting en advies van de zorgprofessional. Naar Zie Mij Nu

https://voordejeugd.nl/nieuws/nieuw-platform-met-verhalen-van-jongeren-met-onbegrepen-lichamelijke-klachten-solk/

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?