Onderzoek naar live coaching om ouders positieve opvoedvaardigheden bij te brengen

father-22194_1280

Kindermishandeling komt vaak voort uit een gevoel van onmacht bij ouders. Parent-Child Interaction Therapy (PCIT), waarbij ouders live worden gecoacht, biedt handvatten om deze onmacht te verminderen. Uit een onlangs afgerond onderzoek blijkt dat positieve bekrachtiging en modeling effectieve manieren van coachen door de therapeut zijn, die ervoor zorgen dat de opvoedvaardigheden van ouders worden verbeterd.

Over Parent-Child Interaction Therapy

PCIT heeft als doel het interactiepatroon van de ouder en het kind te veranderen en daarmee te zorgen voor een gedragsverandering bij het kind. Hiermee wordt de kwaliteit van de ouder-kind-relatie verbeterd en de stress bij het opvoeden voor ouders verminderd, waardoor de kans op fysieke mishandeling door ouders afneemt.

Tijdens de live coaching coacht de therapeut de ouder via een oortelefoon, terwijl ouder en kind spelen. Ouders hebben hierdoor de mogelijkheid om de nieuwe vaardigheden, die ze tijdens PCIT leren, met hun kind te oefenen, terwijl ze direct feedback van de therapeut krijgen. Het gaat dan voornamelijk om het voordoen van gedragsbenoemingen en nazeggingen.

Uit onderzoek bleek dat beide coachingstechnieken effectief zijn in vergroten opvoedvaardigheden bij ouders.

https://voordejeugd.nl/nieuws/onderzoek-naar-live-coaching-om-ouders-positieve-opvoedvaardigheden-bij-te-brengen/

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »