Oordelen en niet-oordelen

Module cirkels (6)

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Wat is oordelen precies en wat betekent dat eigenlijk voor onze rol als sociale professional? De associatie met oordelen is vaak negatief. Alsof je met opzet iemand kwaad wilt doen. Nee, want dan gaat het eerder over ‘veroordelen’. Oordelen is heel menselijk en kan negatief én positief zijn. Het betekent niets anders dat jij heel snel een inschatting van een situatie maakt en daar iets van vindt. Onbewust popt er direct een mening of oordeel op. En daarin neem je je eigen normen en waarden, overtuigingen en ervaringen mee.

Als sociale professional heb je een verantwoordelijkheid: de inzet van de juiste zorg bij hulpvragen. Dat je daarin je oordeel meeneemt, is een feit en gaat automatisch. Daar kun je weinig aan doen. Wat kun je wel doen? Bewust worden van dat oordeel en erbij stilstaan welke consequenties jouw oordeel heeft en dat je misschien tot de conclusie komt dat je toch andere zorg wilt inzetten.

Mandy Peper vertelt hierover in deze korte podcast, stelt vragen en daagt je uit om een oefening te doen. En we willen graag jouw mening!

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?