Spiegelgroep Ervaringsdeskundigen

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Doen we de juiste dingen en doen we die dingen goed? Het antwoord op die vraag wordt binnen het programma Geweld hoort nergens thuis gegeven door een spiegelgroep van ervaringsdeskundigen. In de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling spelen ervaringsdeskundigen al een cruciale rol. Wie weet immers beter wat de impact van huiselijk geweld en kindermishandeling is op je leven dan zij die het zelf hebben ervaren. Met als voorbeeld de constructieve inzet van ervaringsdeskundigen lokaal en regionaal, zijn de afgelopen maanden in samenwerking met NJI en Movisie voor het landelijke meerjarenprogramma GHNT ervaringsdeskundigen geworven. Hieruit is een spiegelgroep samengesteld van 8 ervaringsdeskundigen, die in maart 2019 officieel aan het programma worden verbonden.

De spiegelgroep ervaringsdeskundigen heeft als doel om collectief, vanuit ervaringskennis een bijdrage te leveren aan de realisatie van de ambities van de landelijke en regionale ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het programma GHNT. Dat doen ze o.a. door gevraagd en ongevraagd het kernteam, de stuurgroep, het programmateam, en/of de onderzoekscommissie te adviseren. Daarnaast benadrukken de ervaringen van de spiegelgroep de noodzaak tot actie m.b.t. de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en geven hier letterlijk een gezicht aan.

Hun levensverhalen zijn belangrijk om nog meer inkleuring te geven aan de impact van huiselijk geweld en kindermishandeling in de samenleving en hoe te handelen, als je het signaleert in je omgeving of als het je persoonlijk treft. Ook op dit deel van de opdracht van het programma GHNT kan de spiegelgroep actief zijn.

Het collectief van de nu samengestelde spiegelgroep beschikt over ervaringsdeskundigheid op het brede spectrum van huiselijk geweld en kindermishandeling zowel als slachtoffer, als ex-plegers. Daarnaast hebben zij weet van de omstandigheden van specifieke groepen zoals slachtoffers van andere seksueel geweld, loverboys, eergerelateerd geweld/schadelijke traditionele praktijken en complexe scheidingen. Een beknopte biografie van de leden van de Spiegelgroep lees je HIER

Overzicht Programma Geweld hoort nergens thuis

https://vng.nl/artikelen/spiegelgroep-ervaringsdeskundigen

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Ontdek meer

Participatie

Werk & inkomen

Leestijd: 2 min. Jongeren en schulden Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?