Start beweging van 0 in de jeugdhulp in Groningen

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

9 december 2020 anno domino hebben we een start gemaakt met de beweging van 0 in de vorm van een videoconferentie vanuit de Martinikerk in Groningen. Hieraan namen ruim 100 professionals deel: hulpverleners, gedragsdeskundigen, managers, bestuurders en beleidsadviseurs.

Voor de beweging van 0 in Groningen gebruiken we de metafoor van de bouw van de Martinikerk in de middeleeuwen. Het verhaal van de bouw werd ons verteld door dhr. Jan Visser van de stichting vrienden van de Martinikerk o.a. aan de hand van filmpjes van de kerk. Voor de bouw waren geen plannen, alleen vakmensen met de goede ideeën in hun hoofd. En wanneer het even anders moest dan gebeurde dat, leren van fouten. Ook beseften de bouwers dat ze het eindresultaat niet zouden meemaken omdat het zoveel tijd kost zoiets kolossaals te bouwen. De kerk is a.h.w. gefundeerd op toewijding, vertrouwen en geloof in een groots resultaat. En zo zien wij ook de beweging van 0. De beweging binnen de jeugdhulp die ervoor zorgt dat 0 kinderen uit huis worden geplaatst en dat geen van die kinderen niet veilig, gezond en gelukkig opgroeit (met zo nodig wat ondersteuning van professionals).

Peter Dijkshoorn, niet praktiserend jeugdpsychiater en voormalig directeur van Accare maar nu  landelijk ambassadeur voor de Zorg voor de Jeugd gaf een korte uiteenzetting over het wezen van de beweging van 0. Hierna hebben de deelnemers in groepen nagedacht over een 0 doelstelling en wat je zou moeten doen om die 0 te bereiken, de knoppen waar we aan kunnen draaien. Van de groepen hebben we gevraagd dat te vertalen in een zogenaamde 0-plaat wat een overzicht geeft van alle knoppen die werden bedacht. Aan het eind van de groepssessie hebben de deelnemers telefoonnummers uitgewisseld. Het aan de knoppen draaien doe je namelijk gezamenlijk. Om dat te kunnen moet je met elkaar in verbinding staan. Hiervoor hebben we nu de eerste stap gezet. 

De nuplaat:

bewegingvan0

https://groningengeeftthuis.nl/actueel/nieuws/beweging-van-0

Afbeelding van Pezibear via Pixabay

Ontdek meer

Innovatie

Lancering nieuwe Augeo App

Leestijd: < 1 min. Korte dagelijkse tips en informatie over aanpak kindermishandeling en veerkracht  Met de nieuwe Augeo App blijven professionals up-to-date over onderwerpen

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?