Time-out eerste stap om escalatie en geweld te voorkomen – Geweld hoort nergens thuis

Afbeelding Time-out

Campagne roept op tot bekoeling bij oplopende spanningen thuis

Time-out eerste stap om escalatie en geweld te voorkomen

‘Ga even naar buiten, loop een blokje om, slaap er een nachtje over of praat met een vriend die je vertrouwt’, daartoe roept de Time-out campagne van onder meer Veilig Thuis en de Kindertelefoon op.  
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn – ook in Nederland – nog steeds een groot probleem met een grote en langdurige impact voor de mensen die het meemaken. Contacten met advies- en meldpunt Veilig Thuis en de Kindertelefoon over huiselijk geweld en kindermishandeling liepen flink op in coronatijd. Vandaar dat deze beide organisaties – samen met het programma Geweld Hoort Nergens Thuis – nu de Time-out campagne lanceren. De campagne is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Emoties bekoelen
“Een time-out is de eerste stap die jongeren en volwassenen kunnen zetten om escalatie en geweld te voorkomen. Een moment om even na te denken, om met iemand te praten, om tot jezelf te komen. Een mogelijkheid om de emoties even te laten bekoelen en bij zinnen te komen. Met deze oproep willen we ervoor zorgen dat spanningen thuis minder ver oplopen.” Zowel potentiële plegers als slachtoffers worden via deze vooral online preventiecampagne opgeroepen eerder een stapje terug te doen en erover te praten.

Ervaringsdeskundigen
Aan de ontwikkeling van het Time-out concept hebben ook ervaringsdeskundigen en de jongerenraad van de Kindertelefoon meegewerkt. Het is voor het eerst dat Veilig Thuis, de Kindertelefoon en Geweld Hoort Nergens Thuis samen optrekken in één campagne.

De campagne gaat landelijk op 18 oktober online van start en zal in de welken daarna in de verschillende regio’s in het land worden ingekleurd met posters, banners, filmpjes en meer.

Voor meer informatie over deze campagne: https://vng.nl/artikelen/campagne-time-out#toolbox

Meer weten over Veilig Thuis en de Kindertelefoon? Zie www.veiligthuis.nl of www.dekindertelefoon.nl

https://vng.nl/artikelen/campagne-time-out#toolbox

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »