Webinar Alles voor de jeugd: van preventie naar potentie

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

donderdag 5 november 2020

Welke impuls is nodig voor een kindvriendelijke leefomgeving en positief jeugdbeleid in zoveel mogelijk wijken, dorpen, steden en regio’s in Nederland? Daarover organiseert het netwerk Child Friendly Cities een webinar vanuit de beweging ‘Van preventie naar potentie’.

We wensen onze jeugd een gezonde, zorgzame, stimulerende leer- en leefomgeving toe. De situatie voor (jonge) kinderen en hun gezinnen in veel wijken, dorpen, steden en regio’s kan in veel gevallen beter. Denk aan oplopende mentale druk, ongezonde leefstijl en toenemende segregatie. Zeker nu veel kinderen door corona tussen wal en schip dreigen te vallen, moeten we ons afvragen wat nodig is om de Nederlandse jeugd op te laten opgroeien een kindvriendelijke leefomgeving.

Wat betreft Child Friendly Cities doen we dit door het grijpen van kansen, leren van elkaar, vernieuwen en slim samenwerken. Maar bovenal door met een andere bril naar de jeugd te kijken en samen te bewegen van preventie naar potentie. Maar hoe doen we dat? In dit webinar gaan we in op de volgende vragen:

 • Wat vragen jongeren anno 2020 van hun leefomgeving? Wat betekent dat in een wijk?
 • Hoe krijg je jeugdbeleid uit de hoek van zorg/preventie (associatie met problemen)?
 • Hoe betreft je onderwijs, natuur, werk, media, relaties en bewegen (bij jeugdbeleid)?.
 • Wat zijn ideale bouwstenen voor een positief jeugdbeleid (nadruk op wat goed gaat)?
 • Wat kunnen professionals en kinderen/ouders hiermee in de praktijk (ín kansen denken)?

Locatie en tijd

 • Online via webinarplatform Demio
 • 16.00 – 17.00 uur

Doelgroep
Alle professionals die werken met en voor de jeug werken, vanuit beleid of juist in de praktijk. Van gemeenteambtenaar tot jongerenbegeleider, kinderopvang, JGZ, leraar of juf, sociaal werker, bestuurder, buurtcoach en vrijwilliger in de wijk.Kosten

Geen kosten Aanmelden

Meer informatie
Programma:

 • Verhaal: blootleggen van de ziel: bestuurder en politicus Tanja Jadnanansing gaat in op (gemeentelijk) jeugdbeleid in de Randstad, wat ze ziet gebeuren bij jongeren en welke veranderingen ze zou wensen. Ze vertelt over haar eigen jeugd in Suriname, haar focus op onderwijs en hoe ze deze ervaring nog altijd gebruikt in de dagelijkse praktijk.  
 • Kansen grijpen kansen en benutten potentie: welke stappen kunnen we zetten voor een kindvriendelijke leefomgeving en wat is er nodig voor een langdurige andere aanpak? Hoe sluit de systeemwereld van de professional daarin aan op de leefwereld van het (jonge) kind?. Deze vragen leggen we voor aan:
  • Dave Ensberg-Kleijkers (Directeur-bestuurder Jantje Beton): over uitdagender speelruimte, meer speeltijd en sociale vaardigheden.
  • Daisy Mertens (o.v.) (Basisschoolleraar van het Jaar, Global Teacher Prize Top-10): over de potentie van kinderen, hun zelfinzicht en blijven leren.
  • Gert Vos (boegbeeld van het CFC-netwerk en voormalig wethouder in Hoogeveen): over blijven meedoen, talentontwikkeling en de rol van gemeente/beleid.
 • Positief jeugdbeleid in de praktijk brengen: is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wat helpt kinderen en jongeren echt? Hoe zit het met de belangen van (werkende) ouders? Wat betekent positief jeugdbeleid voor een kinder- jongerenwerker? We onderzoeken het met ons panel:  
  • Koen Tuin (Bestuur NJR), springplank van de nieuwe generatie): over hoe de jeugd op lokaal niveau hun stem kan laten horen.
  • Marjet Winsemius (Directeur Stichting Voor Werkende Ouders): over de balans werk-gezin en hoe ouders kunnen ondersteunen met makkelijke oplossingen.
  • Gerietha Wieringa (secretaris BVJong): over kinder- en jongerenwerk, kansen in de buurt en flexibiliteit in het vak.
 • CFC Barometer: de beweging in beeld: samen met de kijkers halen we tips en ideeën op voor de Child Friendly Cities Barometer. Dit instrument geeft lokale beleidsmakers, buurtbetrokkenen, kinderen en iedereen die zich inzet voor een positieve jeugdbeweging inzicht hoe kindvriendelijk hun leefomgeving is en op welke onderdelen ze meer impact kunnen creëren.

OrganisatorNetwerk Child Friendly Cities en Alles is Gezondheid

https://vng.nl/agenda/webinar-alles-voor-de-jeugd-van-preventie-naar-potentie

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?