Hoe zorg jij als docent voor een inclusief klimaat in de klas?

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Als docent in het mbo weet je hoe belangrijk een goede sfeer in de klas is. Als iedereen erbij hoort en meedoet met respect voor bestaande verschillen werkt dat positief door in het studieresultaat van je studenten. Is dit zichtbaar en voelbaar, dan wordt school een veilige plek voor iedereen. In de campagne ‘Samen zijn wij iedereen’ vragen we aandacht voor het belang van een inclusief klimaat in het mbo. Samen Sterk zonder Stigma is partner van deze campagne. Op de website van ‘Samen zijn wij iedereen’ en op deze pagina kun je inspiratie, lesprogramma’s en mooie initiatieven van Samen Sterk vinden die worden ingezet tijdens deze campagne. 

CAMPAGNEWEEK 15 – 19 MAART 2021

In deze week bieden worden inspirerende activiteiten aangeboden, zoals de keynote van Jitske Kramer, een online balspel en een VR-beleving voor docenten. Deze campagneweek wordt georganiseerd omdat er nog steeds studenten zijn die zich buitengesloten voelen, die proberen zich aan te passen, maar in de knel komen met zichzelf. Studenten die door hun afkomst en opvoeding eigen normen, waarden en omgangsvormen hebben en zich niet gehoord voelen. Of studenten die door hun handicap of beperking worden weggezet als aparte groep en anders worden behandeld.

WAT VRAAGT DAT VAN JOU ALS DOCENT?

Het bereiken van een fijne sfeer waar iedereen erbij hoort, vraagt bewustzijn en deskundigheid van jou als docent. Herken jij vanuit welke normen en waarden je je vak uitvoert? Sta je open voor ervaringen en werkelijkheden die je niet direct herkent? Word bewuster van wie je bent en beter in wat je doet. Laat je studenten zien hoe belangrijk het is om je te verdiepen in de ander en samen nieuwe afspraken te maken over hoe je met elkaar omgaat. Zo kun je nog meer betekenen voor je studenten en sturing geven aan de sfeer in de klas.

HOE DOE JE DAT?

Op deze website vind je praktische tips voor het bouwen aan een sfeer op school en in de klas waar iedereen erbij hoort. Of je nu zoekt naar adviezen, trainingen, lesmateriaal voor je studenten of voor je team. Ook Samen Sterk zonder Stigma heeft input geleverd voor deze campagne. Bekijk een overzicht van onze lesmaterialen en producten in de lijst hieronder:

  • Workshop maak ruimte voor verschil
  • Iedereen krijgt vroeg of laat te maken krijgt met psychische kwetsbaarheden. Daarom is het belangrijk om in een inclusieve klas psychische diversiteit en gezondheid bespreekbaar te maken. In deze online of offline workshop voor docenten van Samen Sterk zonder Stigma leer je dit op een veilige manier te doen. Je wordt uitgedaagd om je bewust te worden van je eigen vooroordelen. Je ervaart het belang van open luisteren, jezelf kwetsbaar opstellen, vragen durven stellen en vooral lastige onderwerpen niet uit de weg te gaan. Daar heeft de hele klas wat aan. Aanvragen via e.kolijn@samensterkzonderstigma.nl
  • Hoe we denken en praten over mensen met een psychische aandoening heeft grote impact. Roy Leunen, ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma, neemt je in deze spoken word mee van (zelf)stigma naar empowerment. Bekijk de video ‘Woorden hebben kracht’.
  • In deze flyer van Samen Sterk zonder Stigma krijg je tien concrete tips over jongeren en psychische kwetsbaarheid. De praktische handvatten zorgen ervoor dat je in je benadering en lessen goed kunt inspelen op wat deze studenten nodig hebben.
  • Anderen indelen in hokjes is menselijk en heeft voordelen. Maar hokjes scheppen ook beelden en verwachtingen die niet kloppen. In deze activiteit van Samen Sterk zonder Stigma ervaren studenten hoe het is om te kiezen voor een ander hokje. Aan de hand van persoonlijke stellingen laten ze zien wie ze écht zijn en komen ze erachter hoeveel ze gemeen hebben met elkaar. Ze ontdekken echter ook dat verschillen waardevol zijn. Daardoor creëer je een sfeer van verbondenheid en begrip. In de lesbrief vind je alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Bekijk hier de lesbrief van Hokjesdenken.
  • Wil jij aandacht geven aan psychische aandoeningen in jouw groep studenten zodat ze leren dat er soms ook onzichtbare verschillen en overeenkomsten zijn in de groep waarvan ze deel uitmaken? Je kunt een ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma uitnodigen om te vertellen over dingen die we vaak ingewikkeld en heel privé vinden. Zo kun je vooroordelen en stigmatisering doorbreken en meer openheid in de groep creëren. Boek een gastles via deze pagina.

https://www.samensterkzonderstigma.nl/inclusie-mbo/

Afbeelding van Nikolay Georgiev via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?