Van stigma’s naar burn-out stripboek

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Na het overlijden van mijn vader, kreeg ik plotseling een burn-out. ‘Plotseling’ … Ik?… Een burn-out? Zo plotseling was dat niet. Mijn dierbaren hadden het al eerder in de gaten. Zelf was ik horende doof. In mijn directe (werk)omgeving – het Voortgezet Speciaal Onderwijs – heb ik menig collega met een burn-out uit zien vallen. Daardoor groeide bij mij het besef, dat ik nooit kon zeggen, dat mij dit niet zou overkomen. Maar ik heb er alles aan gedaan, om de kans er op, te minimaliseren.

VEELGEHOORDE UITSPRAKEN

Van huis uit ben ik opgevoed met ‘Niet lullen maar poetsen’. Een burn-out is iets voor ‘geitenwollensokkenstappers’. Hoezo burn-out stigma’s? Alsof je een burn-out – actief – zou kunnen beïnvloeden. Alsof een burn-out aan een bepaalde levenswijze, mindset dan wel kledingstijl gekoppeld is. Verre van dat … en toch … Het zijn veel gehoorde uitspraken als het om een burn-out gaat. Hiermee heb je te dealen als je in een burn-out terecht komt. Omdat je tijdens een burn-out in eerste instantie met jezelf in de weer bent, komen je persoonlijke opvattingen over een burn-out hard aan. Sowieso is het moeilijk uit te leggen wat je in die periode mee maakt. En de buitenwereld? Die reageert anders dan jij hoopt of verwacht. Men weet, gevoed door de stigma’s, niet goed hoe een burn-out voelt. De buitenwereld, waartoe ik ook behoorde, wordt belemmerd door de stigma’s die zij (of hun omgeving) over een burn-out hebben.

“Ik, mezelf en mijn buitengewoon bijzondere burn-out” biedt “Inzichten alom, op een heldere wijze verbeeld en verwoord.”

Tijdens mijn burn-out ben ik – als een natuurlijke reactie – cartoons gaan tekenen van de situatie(s) waarin ik zat. Zowel van professionele begeleiders als meelevende familie en vrienden, krijg je bijvoorbeeld – gevraagd en ongevraagd – welgemeende adviezen. Adviezen doorspekt met stigma’s. Een cartoon maakt gebruik van de bestaande stigma’s. Ik plaats deze in een ander perspectief, waardoor het humoristisch wordt. In mijn cartoons bleek een verhaallijn te zitten, wat een stripboek is geworden. Mijn stripboek “Ik, mijzelf en mijn buitengewoon bijzondere burn-out” biedt inzichten alom, op een heldere wijze verbeeld en verwoord. Het is geen selfsupporting boek, maar helpend voor mensen – hun familie en vrienden – die in een burn-out zitten of te maken hebben. Het gevoel van de ervaring wordt vergroot door het gebruik van muziek in de strip. Daarbij passeren situaties de revue waarbij processen en stigma’s ontkracht (kunnen) worden. Voor de persoon zelf, maar ook voor zijn directe omgeving is er veel (h)erkenning en werkt de strip verhelderend.

“Het heeft mij geholpen om sneller tot acceptatie te komen.” “Ik heb mijn familie kunnen laten zien waar ik doorheen ga, en die snappen mij nu ook beter.”

Zowel professionele hulpverleners als lotgenoten waren positief over de eerste pagina’s van de strip, die mijn bedrijfsarts (mevr. Maaike Wichgers) op haar website plaatste. Een reactie die ik kreeg was bijvoorbeeld: “Het verhaal is een hart onder de riem voor die mensen die in een burn-out zitten en kan ook preventief ingezet worden om een burn-out te voorkomen. Zo waardevol voor iedereen.” Lotgenoten van mij schreven: “Herkenbaar.”, “Ik heb het uitgeprint en boven mijn bed gehangen, want het laat mij mijn weg zien.”, “Het maakt visueel wat er in woorden is verteld.”, “Ik ben dus niet de enige.”, “Het heeft mij geholpen om sneller tot acceptatie te komen.” en “Ik heb mijn familie kunnen laten zien waar ik doorheen ga, en die snappen mij nu ook beter.”

VERLOTING VAN GESIGNEERD EXEMPLAAR EN KORTING OP DE BURN-OUTSTRIP.

Nadat het stripboek af was, heb ik mijzelf de vraag gesteld of ik dit voor mijzelf kon/mocht houden. Het antwoord was “Nee”. Om ervoor te zorgen dat niemand financieel profijt hiervan zou kunnen trekken, besloot ik alles in eigen beheer te realiseren en uit te geven. Drijfveer is het delen van de belevenissen en ervaringen. Als daarmee iemand geholpen is, is dat onbetaalbaar. De verkoopprijs van “Ik, mijzelf en mijn buitengewoon bijzondere burn-out” heb ik zo laag mogelijk gehouden. (€10,- exclusief verzendkosten) Omdat alles in eigen beheer is, kan ik hier nu via Samen Sterk zonder Stigma een exemplaar laten verloten. De winnaar ontvangt een (desgewenst gesigneerd) stripboek. Iedereen die meedoet met de verloting ontvangt daarnaast een kortingscode, waarmee ze naar hartenlust het stripboek – met 25% korting – kunnen bestellen via mijn website. Op deze internetsite kunt u ook een goede impressie krijgen van het stripboek. Reacties ontvang ik graag via info@burn-outstrip.nl.

Samen Sterk verloot één exemplaar van het Stripboek van Michiel Krijger. Wil jij kans maken op dit boek? Vul dan vóór 28 februari het onderstaande formulier in. De winnaar krijgt per mail bericht en de overige kandidaten ontvangen een kortingscode. Door: Michiel Krijger

samensterkzonderstigma.nl/van-stigmas-naar-burn-outstrip/

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Participatie

Kansrijke kweekvijvers

Leestijd: 3 min. ‘Het aantal arbeidsplekken voor zij-instromers fors verhogen. Dat biedt meerdere voordelen. De nieuwe collega’s kunnen een traject tot SKJ-registratie volgen.

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?