Samenwerken juist nu van groot belang. Het nieuwe rapport van ZINZIZ, ‘Hoe houd je regionale samenwerking tussen Werk & Inkomen en GGZ levend?’, ligt de nadruk op het in stand houden en uitbreiden van samenwerkingsverbanden binnen het publieke domein.

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Pearl Hartgers, werkzaam voor de Programmaraad – bestaande uit VNG, UWV, Divosa en Cedris – geeft aan dat op dat gebied inderdaad nog veel werk te verrichten valt: “De samenwerking in de regio’s komt niet overal even goed van de grond terwijl dat van groot belang is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die aan het werk willen. Juist nu!”

De Programmaraad houdt zich bezig met het zoeken naar samenwerkingsverbanden tussen partijen binnen het sociale domein die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen met het vinden en behouden van werk. Ook stimuleren, faciliteren en begeleiden van samenwerkingen tussen GGZ, gemeenten en UWV behoort tot hun taken. 

GOED MENGEN

Pearl licht toe dat samenwerking tussen die partijen in de praktijk niet eenvoudig is, onder meer doordat elke organisatie een eigen manier van werken heeft en een eigen cultuur. Tegelijk geeft ze aan: “Het is geen rocket sciensce waar we het hier over hebben: Je moet het zien als het bereiden van een goede vinaigrette. Het is moeilijk om de ingrediënten zo goed te mengen dat ze door elkaar opgenomen worden, maar het kan wel.”

“Olie en azijn hebben in het begin moeite om aan elkaar te wennen, je moet beide ingrediënten met beleid samenvoegen. En dan begint het belangrijkste onderdeel van het proces; het roeren. En vooral blijven roeren. Daar moet je behoorlijk lang mee doorgaan om te zorgen dat olie en azijn elkaar opnemen. Het is gewoon hard werken. Te vroeg stoppen betekent dat je weer twee losse bestanddelen in je kom hebt liggen. Dus geduld is vereist. Evenals een kleine toevoeging zoals wat zout of peper om de vinaigrette beter op smaak te krijgen. Om het iets extra’s te geven. Om te zorgen dat de motivatie om te blijven roeren aanwezig blijft.”

Pearl Hartgers is er op basis van cijfers zeker van dat eigenlijk niemand tegen kan zijn om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar een baan toe te leiden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dit in de praktijk ook gebeurt en stigmatisering speelt daarin een grote rol.

Dit en waarom samenwerkingsverbanden stroef verlopen, wat ervoor nodig is om ervoor te zorgen dat de samenwerking echt leidt tot meer plaatsingen van mensen met een psychische kwetsbaarheid wordt duidelijk in het uitgebreide interview met Pearl Hartgers dat op de site van Sterk door Werk verscheen.

Lees ook over de invloed – zowel negatief als positief! – die de coronacrisis op dit alles had en hoe een routekaart verder kan helpen.

samenwerkenzonderstigma.nl/samenwerken-juist-nu-van-groot-belang/

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?