Jeugdexpertclub adviseert kabinet bij corona-aanpak

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Participatie nieuwe stijl! Mooi nieuws waarin de jeugd meer betrokken wordt bij bestaand beleid. Als de huidige coronasituatie ons iets leert is het dat de jeugd hard heeft getroffen. Wat kunnen we van hen leren? Welke adviezen kunnen we de overheid meegeven t.a.v. jongerenparticipatie? Hoe zorgen we ervoor dat ze echt mee mogen praten als gelijkwaardigen ipv het erbij te doen?

Bron: NJI.nl

  • 10 juni 2020

Een expertclub van jongeren gaat het kabinet de komende maanden adviseren over de coronamaatregelen. Dat is het resultaat van een gesprek tussen verschillende jongerenorganisaties en premier Mark Rutte op 9 juni, meldt de NOS.

De in te stellen expertclub moet concrete plannen opstellen voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de woningmarkt en die plannen bespreken met Rutte en een betrokken minister. Waarschijnlijk vindt vóór de zomer een gesprek plaats over de arbeidsmarkt, waarbij minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betrokken wordt. Na de zomer volgt nog een gesprek, mogelijk over de woningmarkt.

Jongerenorganisaties verenigd in de Coalitie-Y stellen dat jongeren extra hard getroffen door de coronacrisis. In hun gesprek met Rutte eisten dat ze voortaan structureel worden betrokken bij beslissingen van het kabinet. Ook willen ze dat jongeren het Outbreak Management Team tijdens de coronacrisis adviseren over niet-medische zaken. Verder pleiten ze voor een versnelde invoering van de generatietoets, waarbij nieuwe wetsvoorstellen worden beoordeeld op hun gevolgen voor verschillende generaties. Daarnaast willen ze meer geld voor inspraak van jongeren, vooral op lokaal niveau.

Na het gesprek zei Rutte dat de inbreng van de jongerenorganisaties hard nodig is. ‘We zijn ook wel een beetje uitgedacht na drie, vier maanden.’ Rutte wil dat niet alleen georganiseerde jongeren meepraten, maar bijvoorbeeld ook vmbo-leerlingen die hun ideeën op school lanceren.

Willeke van Sleeuwen, namens het Nederlands Jeugdinstituut betrokken bij de beweging #ikpraatmee, is blij met het initiatief van Coalitie-Y en de toenemende participatie van jongeren. ‘Jongeren eisen hun plek op en daar wordt ontvankelijk op gereageerd. Dit is precies de beweging die nodig is. Maar we zijn er nog niet. Er blijven kinderen en jongeren die nog niet gehoord worden. Ook hun stem moet meetellen.’

Bron: NOS; Nederlands Jeugdinstituut

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?