Langere looptijd jeugdhulpcontracten

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

  • 28 oktober 2020

Gemeenten en jeugdhulpaanbieders sluiten contracten af met een langere looptijd dan voorheen. In 2018 had 20 procent van de contracten een maximale looptijd van meer dan zes jaar. Voor 2020 was dat 62 procent. Dat blijkt uit de Monitor gemeentelijke zorginkoop 2020, die minister Hugo de Jonge van VWS op 21 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij ongeveer 34 procent van de nieuwe inkoop van jeugdhulp vragen gemeenten zorgaanbieders een transformatieplan te schrijven als onderdeel van de procedure. Zorgaanbieders moeten bijvoorbeeld in een plan van aanpak uitleggen hoe zij kunnen bijdragen aan de transformatiedoelen van de gemeente. Daarbij gaat het om onderwerpen als preventie, het verminderen van zorgintensiteit, ketensamenwerking, en de cliënt centraal stellen.

Enkele gemeenten hanteren een onderhandelingsprocedure waarin ze eerst zorgaanbieders selecteren met wie ze een dialoog aangaan over het gewenste aanbod. Pas na die dialoog dienen de zorgaanbieders hun offerte aan.

Voor het onderzoek zijn alle Wmo- en jeugdhulpovereenkomsten van alle gemeenten geanalyseerd. Dat zijn 4.093 overeenkomsten van 355 gemeenten. Alle jeugdhulpovereenkomsten bevatten selectiecriteria, geschiktheidseisen, of gunningscriteria met betrekking tot kwaliteit.

Bron: Ministerie van VWS

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Langere-looptijd-jeugdhulpcontracten

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?