WIJ…doorbreken de cirkel van geweld

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

EXPOSITIE WIJ… VAN START, BUITEN ÉN ONLINE

Vanaf 12 november 2020 kan niemand in Nederland er meer om heen. De expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is een feit en met een videoboodschap van Staatssecretaris Blokhuis van start gegaan. Rotterdam had de primeur en op het Kruisplein liep je letterlijk tegen 29 portretten vol lef en durf op. Hun indringende en hoopvolle verhalen maken duidelijk dat zij, met steun in de rug van iemand anders, de vaak vicieuze cirkel van geweld hebben doorbroken.

Steun in de rug

Ben jij dat steuntje in de rug? Geef jij dat beetje extra aandacht, zodat een slachtoffer de cirkel van huiselijk geweld kan doorbreken? De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld verlaagt de drempel om huiselijk geweld en kindermishandeling te bespreken en helpt mee om het uit de taboesfeer te halen.

Staatssecretaris Blokhuis zei bij de start in zijn online boodschap: “De portretten zijn inspirerend voor ons allemaal. Ze stimuleren ons om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. Zonder vooroordelen. Als we dat doen, kunnen we allemaal helpen het geweld te stoppen”.

Herken de signalen

Huiselijk geweld en kindermishandeling is het grootste geweldsprobleem, dat in alle lagen van de bevolking voor komt maar het meest verborgen is. Het is van belang om de signalen te herkennen en met die signalen iets te doen, zodat slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Het support, duwtje in de rug, is daarbij van cruciaal belang.

Juist nu

Blokhuis: “Juist nu, tijdens corona, waardoor we meer thuis zijn dan anders en spanningen kunnen oplopen, is het belangrijk dat we naar elkaar omzien. Dat we letten op signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en het bespreekbaar maken. Speciaal hiervoor is er ook de website www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl”.

Online bezoek

De buiten expositie is niet alleen fysiek te zien, maar ook online op www.stichtingopenmind/wij. Zo is er een online magazine, podcasts en een korte film. In 2021 zal de expositie door het land reizen en o.a. ook plaatsen als Breda, Arnhem, Groningen, Alkmaar en de regio Twente aandoen. Blokhuis roept in zijn boodschap alle gemeenten in het land op om ruimte te bieden aan deze belangrijke expositie! Uiteraard met inachtneming van de recentste coronarichtlijnen.

Kijk hier naar de online video boodschap van Staatssecretaris Paul Blokhuis:

QR-code meer info over WIJ

https://vng.nl/artikelen/wijdoorbreken-de-cirkel-van-geweld#toolbox

Afbeelding van Vânia Raposo via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?