Nieuw: Kennisplein Sociale Basis. Voeg je ook jouw kennis toe aan dé databank voor een sterke sociale basis?

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Het platform Buurtwijs biedt een podium voor buurtmakers. Denk aan ondernemende burgers, sociaal werkers, sociaal onderzoekers, beleidsmedewerkers of community builders die de opgedane ervaringen en inzichten delen met andere buurtmakers. Hun verhalen verbindt Buurtwijs aan relevante kennis en onderzoek. Op het Kennisplein Sociale Basis gebeurt iets nieuws: hier vind je overzichtelijk de beste kennis – van onderzoek tot visies – over hoe je de sociale kwaliteit van buurten en wijken kunt verbeteren.

Deze kennis verbindt Buurtwijs met de verhalen uit de praktijk. Tegelijkertijd biedt de doorzoekbare databank kennis en inspiratie voor anderen om de sociale basis in hun wijken of buurten te versterken. En heb je zelf kennis die relevant is voor de sociale basis, of ken je interessant onderzoek? Dan biedt het Kennisplein de mogelijkheid om jouw kennis te delen met anderen.

Bezoek het Kennisplein en voeg zelf kennis toe

Waarom een Kennisplein Sociale Basis?

Je kunt niet meer om het begrip sociale basis heen. De sociale basis bestaat uit alles wat in een buurt, wijk of dorp bestaat waar bewoners iets aan hebben. De sociale basis gaat het om de aanwezigheid van informele netwerken, burgeractiviteiten en betekenisvolle relaties, onder andere tussen burgers, professionals, religieuze instellingen, bedrijfsleven en de overheid. In een buurt waar de sociale basis sterk is, kijken mensen naar elkaar om.

Er is veel onderzoek en informatie te vinden, maar één verzamelplek is er nog niet. Volgens de initiatiefnemers is het Kennisplein een gat in de markt, dergelijke databank bestond tot voor kort namelijk nog niet.

“Het is een plek waar we met elkaar bouwen aan een bibliotheek met de beste kennis over de sociale basis.” – Initiatiefnemer Joke Meindersma (kenniswerker bij Movisie en Buurtwijs redactielid)

“We proefden een grote honger naar kennis over ‘de sociale basis’ – bij actieve buurtbewoners, bij gemeenten en onderzoekers. Tegelijkertijd wisten we dat er op heel vele plekken druk werd geschreven en onderzocht. We vonden dus dat het hoogste tijd was om de beste kennis bij elkaar te verzamelen en handzaam en aantrekkelijk aan te bieden.” – initiatiefnemer Marcel Ham (Hoofdredacteur Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, partner van platform Buurtwijs)

Meer weten? · Op platform Buurtwijs vertellen de initiatiefnemers over het ontstaat van dit kennisplein. · Meer uitleg over de sociale basis en kennisplein vind je op deze pagina

https://www.buurtwijs.nl/kennisplein

Afbeelding van Maike und Björn Bröskamp via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?