Maak kennis met Buro OverHoop

Buro OverHoop

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Wie zijn we en wat doen we?

Wij, Jeanine Sinke en Josja Biessen, zijn specialist eenzaamheid. We hebben hiervoor een post hbo-opleiding  gedaan.

Wij richten ons op het bieden van een totaal aanpak voor eenzaamheid voor gemeenten en organisaties.  Een groot deel van ons werk bestaat uit het opleiden en trainen van hulpverleners en zorgmedewerkers. Dit doen we onder de naam Buro OverHoop

Ook zijn we gecertificeerd om te werken met Creatief Leven. Deze interventie, ontwikkeld door Jeannette Rijks werd onlangs door Movisie beoordeeld als goed onderbouwd. Daar zijn we best trots op.

Waarom sluiten we bij sociaal domein online aan?
De gevolgen van eenzaamheid worden vaak beschreven als “net zo ernstig als stevig roken of drinken”. Eenzaamheid is niet goed voor het lijf. Het veroorzaakt voortdurende stress. Door langdurende gevoelens van eenzaamheid verandert iemand ook mentaal. Beslissen wordt moeizaam en iemand is minder zelfverzekerd. Problemen lijken steeds meer op de voorgrond te staan. En de daarmee gepaard gaande negatieve gedachten en gevoelens worden steeds groter. Iemand trekt zich terug.

In ons werk horen we van professionals veel knelpunten rond eenzaamheid, zoals

  • Ik krijg die cliënt maar niet in beweging
  • Hoe maak ik het bespreekbaar?
  • We hebben het idee dat we de echte eenzame niet bereiken
  • Is het zinvol om nog meer contact interventies aan te bieden?
  • Op welke doelgroep moeten we ons nou richten?

Onze kennis is volledig up to date en direct toepasbaar. Sociaal domein online heeft ons uitgenodigd om partner te worden. Daar zeggen we volmondig ja op. Geweldig, dat we juist in de week tegen eenzaamheid ons mogen voorstellen aan jou.

Wat kun je verwachten?
We delen onze kennis graag. In deze eerste aflevering leggen we onze visie uit. Zodat jij weet waar we staan. Hierna schrijven we maandelijks een artikel over een vraagstuk rondom eenzaamheid. Met verwijzingen, voor wie meer wil weten. Heb jij specifieke vragen? Stuur ze naar ons, je krijgt antwoord en rond veelgevraagde onderwerpen schrijven we natuurlijk een stuk voor jullie allemaal.

Tot ziens, Jeanine en Josja

Visie   Ieder mens heeft behoefte aan contact met andere mensen. Wanneer jouw behoefte aan contact niet goed is ingevuld geven jouw hersen een signaal af. Dat is bedoeld om in actie te komen. Net zoals dorst een prikkel is om te drinken. Wanneer je die emotie benoemt, dan heet dat gevoel eenzaamheid. Tot zover is eenzaamheid heel gewoon. We kennen het allemaal.   Eenzaamheid wordt een probleem wanneer het niet lukt om goed te reageren op het signaal. Wanneer dat gevoel te lang duurt. In een volgend artikel zullen we de verandering die dan ontstaat in je brein toelichten.  Voor nu houden we het even op iemand zit niet goed in zijn vel/brein en komt daar op den duur niet zelf uit. Dan is hulp nodig.   Last van eenzaamheid, dat is wat wij aanpakken. Met als uitgangspunt dat iemand weer zoveel mogelijk zelfstandig contacten kan aangaan en onderhouden, zoals voor die eenzame periode. Daarmee sluiten we aan bij Positief Gezond en Kansrijke Start.   In de aanpak van eenzaamheid streven wij ernaar dat elke burger weet wat eenzaamheid is. Dat we dat gevoel allemaal kennen. Dat het op zich heel normaal is. En dat iemand in actie moet komen als het te lang aanhoudt. Omdat de gevolgen van eenzaamheid ernstig zijn. Zowel fysiek als mentaal. Bovenal de positieve boodschap dat je er heel veel aan kunt doen. Zelf, met hulp. Kort waar mogelijk en langdurige hulp wanneer noodzakelijk.   Ben je nu al nieuwsgierig? Lees dan meer over het brein op  eenzaamheid.info  

https://burooverhoop.nl/

Bekijk alle artikelen

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?