Arme mensen inactief, lui en slecht voor hun kinderen? Laten we in plaats van de armen eens de beleidsmakers onder de loep leggen | opinie

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Bestuurders zouden beter moeten stilstaan bij wat het betekent om arm te zijn, stelt Laura Batstra. Volgens haar kunnen de miljarden voor indirecte armoedebestrijding beter besteed worden aan het verhogen van de laagste inkomens.

Kinderen uit arme gezinnen doen weinig aan sport. Onderzoek van het Mulier Instituut wees afgelopen maand uit dat de miljoenen die de overheid jaarlijks uitgeeft om sportdeelname te bevorderen verdampen: minder dan de helft van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen sport iedere week, tegenover meer dan driekwart van de kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen.

40 miljoen euro subsidie

Deze conclusies zijn een echo van wat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in 2011 constateerde nadat het Rijk 40 miljoen euro subsidie had gegeven aan gemeenten ten behoeve van buitenschoolse activiteiten voor kinderen van arme ouders. Ook die investering had niet geholpen: het aantal arme kinderen dat meedeed aan sport, cultuur of andere activiteiten was nauwelijks gegroeid.

Het SCP en het Mulier Instituut wijzen beide naar ouders om te verklaren waarom het beleid niet werkt: ouders uit armlastige gezinnen zouden zelf niet actief zijn en daarom hun kinderen ook niet stimuleren.

Het is beschadigend en onterecht om medemensen die de pech hebben in een situatie met weinig geld te leven, op deze manier weg te zetten. De Groningse wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) stelde onlangs in een veel bekritiseerd interview zelfs dat arme mensen goed moeten nadenken voor ze aan kinderen beginnen.

Meer willen weten over dit onderwerp klik dan zeker op onderstaande link.

Prof. dr. Laura Batstra is hoogleraar Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen

https://dvhn.nl/meningen/Opinie/Laten-we-in-plaats-van-de-armen-de-beleidsmakers-onder-de-loep-leggen-26819278.html

Afbeelding van Andrew Khoroshavin via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?