Assen wil armoede anders aanpakken en koopt schulden van jongeren op

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De gemeente Assen wil mensen met schulden beter helpen om uit de armoede te komen. Speciaal voor jongeren komt de gemeente met een pilot waarbij de schulden van jongeren worden opgekocht. Van die jongeren wordt wel een tegenprestatie verwacht. Zij moeten bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een maatschappelijke stage doen.

In Assen wonen momenteel 2.600 huishoudens die van een laag inkomen rond moeten komen. Nog eens 2.000 gezinnen lopen meer dan drie maanden achter met hun betalingen.

Assen ondertekende samen met 79 andere gemeenten het pact Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland. De gemeente verwacht dat de problemen van mensen met schulden door de coronacrisis alleen nog maar groter zullen worden.

Hulp vinden lastig

“Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen als zij financiële problemen hebben. Soms uit schaamte en soms omdat men de weg naar de juiste hulp niet kan vinden”, zegt wethouder Jan Broekema. De gemeente wil mensen met schulden helpen door bijvoorbeeld een plan te maken op het moment dat iemand in de financiële problemen komt. Daardoor kunnen problemen op latere termijn mogelijk worden voorkomen.

Behalve het maken van een plan, wil de gemeente ook beter communiceren waar mensen hulp kunnen vinden en welke hulp ze kunnen krijgen. Hulpverleningsorganisaties werken volgens de gemeente nu nog niet goed genoeg samen. Daardoor verschilt de aanpak nog te veel en komt lang niet iedereen met problemen in beeld. Dat moet anders, als het aan de gemeente ligt.

De gemeenteraad van Assen moet nog wel instemmen met het nieuwe armoedeplan.

Door: Hjalmar Guit

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/amp/164084/Assen-wil-armoede-anders-aanpakken-en-koopt-schulden-van-jongeren-op

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?