Dordt verbetert aanpak dakloze jongeren met tachtig begeleide woonplekken

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Met een breed pakket aan maatregelen van gemeente en hulporganisaties worden dakloze jongeren in Dordrecht sneller geholpen. Eind dit jaar moeten er al meer dan tachtig woonplekken zijn waar zwerfjongeren met begeleiding kunnen wonen.

André Oerlemans 18-01-21, 06:01 Laatste update: 14:53

De gemeente heeft laten onderzoeken waarom jongeren dakloos raken, zet jongerenregisseurs in om ze te helpen en geeft ze een briefadres om een uitkering en woning aan te vragen. Daarnaast wordt fors ingezet op huisvesting.

De aanpak kwam het afgelopen jaar in een stroomversnelling, nadat de dakloze Amine zijn verhaal vertelde. Hij zwierf vijf maanden op straat en logeerde bij vrienden, nadat zijn ouders hem het huis uit hadden gezet. Hoewel hij al die tijd bij verschillende instanties in beeld was, gebeurde er niets. ,,Dat verhaal heeft nog lang in mijn hoofd gezeten. Sindsdien is er veel op gang gebracht”, zegt wethouder Peter Heijkoop van sociale zaken, zorg en welzijn.

Veel inzichten

De gemeente heeft momenteel 65 dakloze jongeren in de stad in beeld die flinke problemen hebben. De meesten zijn al langer in beeld bij jeugdzorg en komen uit kwetsbare gezinnen. Een projectgroep heeft een deel van die jongeren ondanks alle beperkingen vanwege de coronamaatregelen geïnterviewd om achter de oorzaken en hun hulpvraag te komen. Dat leverde volgens Heijkoop veel inzichten op waarmee de gemeente aan de slag is gegaan.

Zo doet Dordrecht samen met de gemeente Groningen mee aan de zogeheten Halsema-pilot. Daarin wordt onder de vlag van het ministerie van VWS een oplossing gezocht voor het op straat zetten van jongeren in de jeugdhulpopvang als ze 18 jaar en dus volwassen worden.

Met zo’n adres besta je weer en kun je een uitkering en ondersteu­ning aanvragen. Dat is de eerste stapWethouder Peter Heijkoop

Als een dakloze jongere in Dordrecht zich bij welke instantie dan ook meldt, wordt hij of zij voortaan doorgestuurd naar een jongerenregisseur die samen met de GGD, wijkteams, sociale dienst en zorgorganisaties een hulpplan maakt. Via de gemeente kan snel een postadres aangevraagd worden. ,,Met zo’n adres besta je weer en kun je een uitkering en ondersteuning aanvragen. Dat is de eerste stap om je leven weer op de rit te krijgen”, aldus Heijkoop.

Kamers met aandacht

Op het gebied van huisvesting zijn in 2020 diverse projecten gestart en staan er dit jaar nog meer op de rol. Ongeveer 45 dakloze jongeren kunnen vanaf februari een reguliere woning huren met lichte of intensieve ondersteuning. Binnen het project ‘Kamers met aandacht’ onderzoeken corporaties of zij huurders toestemming kunnen geven om een vrije kamer aan een dakloze jongere te verhuren, terwijl die een oogje in het zeil houden. Verder verhuren gemeente en corporaties eigen woningen met lichte ondersteuning. Het Leger des Heils vangt jongeren met zwaardere problemen op binnen het project Housing First.

Heijkoop verwacht veel van de bouw van het tijdelijke wooncomplex met 330 studio’s voor kwetsbare jongeren op het Leerpark. Daarvan is 10 procent bestemd voor dakloze jongeren. ,,We willen dat complex eind dit jaar opleveren en dat lijkt te kunnen”, zegt hij. ,,Al deze maatregelen moeten ertoe leiden dat we er over een jaar heel anders voorstaan.”

Volgens gebiedsmanager Maja de Jonge van jeugd- en opvoedhulporganisatie Enver telt Dordrecht minstens 150 dakloze jongeren. ,,Dat zijn vaak zorgmijders, dus ik ben allang blij dat er 65 in beeld zijn’’, stelt ze. Ook De Jonge ziet forse verbeteringen in de aanpak. ,,Ik was cynisch over sommige projecten, maar zie dat er minder langs elkaar heen en meer wordt samengewerkt. Dat moet nog beter, maar instanties graven zich minder in en verschuilen zich minder achter protocollen’’, zegt ze.

Een overzicht van de huisvestingsprojecten voor dakloze jongeren die Dordrecht heeft opgezet of dit jaar gaat opzetten.
Een overzicht van de huisvestingsprojecten voor dakloze jongeren die Dordrecht heeft opgezet of dit jaar gaat opzetten. © Gemeente Dordrecht

https://www.ad.nl/dordrecht/dordt-verbetert-aanpak-dakloze-jongeren-met-tachtig-begeleide-woonplekken~a50f382e/

Afbeelding van tom9802 via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?