Innovatieve Haagse huisarts gaat op huisbezoek met bakfiets

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

De Haagse huisarts Joep ter Haar gaat vanaf 1 februari met zijn bakfiets op huisbezoek bij zijn patiënten. Zijn bakfiets is uitgerust met alle benodigde medische hulpmiddelen voor behandeling aan huis. Uitvalsbasis van de eerste ‘bakfietsdokter’ van Nederland is een hotelkamer in het hart van Den Haag, op maximaal 7 minuten fietsafstand van zijn patiënten. Ter Haar werkt via het concept van Coöperatie Flexdokters, dat wordt ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Door de inzet van technologie krijgt de huisarts meer tijd voor zorg en de patiënt meer keuzevrijheid om zorg waar mogelijk in zijn eigen omgeving te krijgen. Digitaal en persoonlijk contact tussen de patiënt en de huisarts lopen daarbij naadloos in elkaar over.

Ter Haar noemt het nieuwe concept ‘Biking Doctors’. Zo’n 70 procent van de consulten kan telefonisch of digitaal plaatsvinden. In de overige gevallen stapt hij op zijn bakfiets voor een huisbezoek. Patiënten die liever niet thuis worden behandeld, kunnen ook terecht in de hotelkamer, die is ingericht als volwaardige behandelruimte. Ter Haar gaat zonder assistent of praktijkondersteuner aan de slag en kiest daarmee bewust voor laagdrempelig en rechtstreeks contact met zijn patiënten.

Hotelkamer als uitvalsbasis

Een hotelkamer als uitvalsbasis. Een opmerkelijke keuze, maar voor ter Haar een logische. “Ik was op zoek naar een prettige werkruimte op een centrale locatie in Den Haag. Door de lage kamerbezetting vanwege het coronavirus stond het Babylon Hotel open voor dit out-of-the-box idee. Het belangrijkste voor mij is dat ik met mijn bakfiets snel bij mijn patiënten thuis kan zijn. Daarnaast heb ik met de hotelkamer een prima behandelruimte voor patiënten die liever niet thuis behandeld willen worden.”

Direct contact met de huisarts

Ter Haar plant in de eerste periode met alle patiënten die zich inschrijven een kennismakingsgesprek. Daarin wordt de medische achtergrond van de patiënt besproken en worden de zorgwensen doorgenomen. Bij Biking Doctors heeft de patiënt met één contactpersoon te maken: de huisarts zelf. “Ik geloof in de efficiëntie van het concept, waarbij ik word ondersteund door Flexdokters en Zilveren Kruis. Het zorgt ervoor dat ik als huisarts misschien wat meer tijd kwijt ben met telefonisch contact en e-mail, maar voor de patiënt scheelt het overbodige gesprekken en wachtmuziekjes. Daarnaast levert het snellere zorg op en bouw je als huisarts een persoonlijke band op met je patiënt.”

Gerelateerd nieuws

26-01-2021

bron: Zorgverzekeraars Nederland

https://www.sociaalweb.nl/nieuws/innovatieve-haagse-huisarts-gaat-op-huisbezoek-met-bakfiets

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

Ontdek meer

Jeugd

Academische werkplaatsen

Leestijd: 2 min. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw), financiert twaalf regionale academische werkplaatsen die zich bezighouden met het verbeteren van

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?