Eis supervisie: Je wordt een betere hulpverlener

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Meer kennis de jeugdhulp in en eis supervisie, dat is de kern van het ‘lerend stelsel’ waar Peter Dijkshoorn zich hard voor maakt. Niet alleen de jeugdhulpprofessional moet dit opeisen, ook zorginstellingen. “Vind niet zelf het wiel uit. Zonde van je energie! In elke lastige situatie is er een collega die al honderd keer met dat bijltje heeft gehakt.”

Door meer kennis word je een betere jeugdhulpverlener. Dat klinkt super logisch. Maar op meer kennis, supervisie en betere methodes moet je niet braaf wachten. “Eis het op!”, zegt Peter Dijkshoorn. “Als je merkt dat je kennis tekortschiet, moet je direct een streep trekken. Zeg tegen jezelf: De mensen voor wie je werk, hebben recht op zorg. Ik mis ervaring en kennis, dus ik heb recht op supervisie. Anders wordt mijn zorg minder goed en doe ik ouders en kinderen tekort.”

Poten in de modder

Als jeugdpsychiater werkte Peter Dijkshoorn jarenlang met jongeren en ouders die jeugdhulp krijgen. “Ik weet met welk verdriet en pijn je als jeugdhulpverlener te maken krijgt. Je staat echt met je poten in de modder. Maar eerlijk is eerlijk, dat maakt je werk ook leuk. Het zijn de momenten waarop je het verschil maakt. Je werk is ineens niet meer leuk, als je kennis en ervaring tekortkomt. Als je niet op een goede methode kunt terugvallen, geen supervisie hebt, geen coach of geen backup. Als je weet dat je een gezin of kind tekortdoet, wordt je werk heel frustrerend en verdrietig.”

Vechtscheidingen

Peter Dijkshoorn is landelijk ambassadeur voor een lerend jeugdstelsel. Wat is een ‘lerend stelsel’? En waarom is het belangrijk? “Dat kan ik het best met een voorbeeld uitleggen. Zes van de tien kinderen die Jeugdbescherming behandelt, zijn kinderen bij wie de ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. Het gekke is dat we nog steeds geen goede methode hebben om deze kinderen goed te behandelen. Met al onze goede bedoelingen ‘doen’ we maar wat. Als je dat als jeugdhulp weet, moet je direct naar een universiteit stappen en zeggen: ‘Beste vakgroep Orthopedagogiek, help ons met een goede methode voor kinderen met complexe problematiek door een vechtscheiding.’ Bedenk nieuwe dingen! Sta op! Als je dat niet doet, behandel je deze kinderen niet goed genoeg, je laat de ouders in de steek maar ook jij als hulpverlener trekt aan het kortste eind. Je verdient het om te werken met genoeg kennis.”

Supervisie is geen luxe, maar noodzaak

“Absoluut! Ik vind dat we met te weinig kennis in de jeugdzorg werken. Niet alleen onze nieuwe collega’s missen kennis en supervisie, ook de mensen die al jaren werken worden onvoldoende bijgeschoold. Realiseer je wat je niet weet en eis die kennis op. Je verdient het, echt! Het argument: ‘Er is geen geld”, daar moeten we echt doorheen prikken. Als de kwaliteit van de zorg omhooggaat, zal dat indirect zorgen voor goedkopere zorg omdat kinderen en jongeren beter geholpen worden.”

Beweging van 0

Peter Dijkshoorn is medeoprichter van de Beweging van 0, met als doel: nul kinderen separeren, null kinderen uit huis plaatsen. Een beweging die laat zien dat de jeugdzorg belangrijke ambities heeft. “Grote doelen stellen is zeer belangrijk, je moet ergens naar toe willen werken. Een hoge ambitie hoeft ook niet morgen te lukken hè. Maar dit soort ambities maken je werk een stuk leuker. Het zorgt dat je wegen zoekt waardoor het beter kan!”

https://jijvoordejeugd.nl/nieuws/eis-supervisie-je-wordt-een-betere-hulpverlener/

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?