Ervaringsdeskundigheid zou vergoed moeten kunnen worden

DSC00425

In de contracten voor 2020 hebben zorgverzekeraars nog geen gebruik willen maken van de mogelijkheid om de inzet van ervaringsdeskundigen te bekostigen. Dat moet anders, vindt de Tweede Kamer.

Vandaag nam de Tweede Kamer met brede steun een motie aan om de inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen te vergroten. Ervaringsdeskundigen geven een krachtig signaal dat je van een psychische aandoening kunt herstellen en zij spelen een belangrijke rol bij destigmatisering, zo schrijven de ondertekenende Kamerleden Antje Diertens (D66), Kelly Regterschot (VVD), Joba van den Berg (CDA), Léonie Sazias (50PLUS) en Attje Kuiken (PvdA).

Verzekeraars benutten mogelijkheid niet

Vorig jaar creëerde de NZa de ruimte om de inzet van ervaringsdeskundigen in de contractering mogelijk te maken. Ondanks nadrukkelijke verzoeken van ggz-aanbieders hebben zorgverzekeraars daar nog geen gebruik van willen maken. GGZ Nederland had daar onlangs bij de Tweede Kamer melding van gemaakt. De motie roept de regering nu op met zorgverzekeraars in gesprek te gaan, met als doel de inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen te vergroten. De staatssecretaris zal ggz-aanbieders daarbij gaan betrekken

LinkedIn
Facebook
Twitter

1 gedachte op “Ervaringsdeskundigheid zou vergoed moeten kunnen worden”

  1. Hartstikke fijn voor de GGZ ervaringsdeskundigen. Een logische voortgang op de ontwikkeling die daar al bezig was.
    Ik spreek de hoop en de wens uit dat deze manier van ‘waarderen van de inzet van ervaringsdeskundigen’ ook zich zal verspreiden naar de vele ervaringsdeskundigen die niet of niet direct met de GGZ te maken hebben. De ervaringsdeskundige mensen met een NAH aandoening, met de LVB label, met armoede en uitsluitingservaringen, met schuldenproblematiek (dus armoede en uitsluitingservaringen en zo kan je wellicht er nog velen noemen.
    Als zelf ervaringsdeskundige en nu als voorzitter van het European Anti Poverty Network Nederland roep ik al bijna 20 jaar, noem een ‘doelgroep’ die met beperking te maken heeft, en je zal hem of haar 9 van de 10 x ook tegenkomen levend in armoede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »