Geen toename meldingen huiselijk geweld maar wel zorgen

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.


Nu.nl kopt op 1 april dat er bij veilig thuis sinds de corona crisis geen stijging is in het aantal meldingen maar dat de zorgen groot zijn. Welke verklaringen hebben we voor het feit dat er nu geen stijging in het aantal meldingen van huiselijk geweld is? Is dat mogelijk omdat er veel minder zicht is op gezinnen? Of zijn er ook andere verklaringen? Hoe denk jij hiervoor? Welke ervaringen heb jij momenteel?

Assen: Portretfoto’s voor sociaaldomeinonline.nl Copyright: Marcel Jurian de Jong

nu.nl 1 april

Er zijn landelijk vooralsnog niet significant meer meldingen of adviesvragen over huiselijk geweld binnengekomen bij organisatie Veilig Thuis, ondanks het feit dat gezinnen als gevolg van de coronamaatregelen dichter op elkaar zitten. Desondanks zijn er wel zorgen, meldt een woordvoerder woensdag aan NU.nl na een inventarisatie bij alle 26 vestigingen in het land.

“De instroom bij Veilig Thuis is de afgelopen week stabiel ten opzichte van het gemiddelde aantal adviezen en meldingen”, zo wordt gemeld.

Dat lijkt positief, maar landelijk voorzitter Debbie Maas meldt dat het hen nog niet geruststelt. “Door de coronamaatregelen hebben samenwerkingspartijen als wijkteams, onderwijs en politie minder zicht dan normaal op huiselijk geweld en kindermishandeling. Bovendien verwachten we dat spanningen kunnen toenemen door angst voor corona en stress door mogelijk baanverlies.”

Er wordt daarnaast ook op gewezen dat het dagelijks ritme van mensen als gevolg van de maatregelen ontregeld is. “We maken ons extra zorgen over kwetsbare mensen die het voor de coronatijd al zwaar hadden.”

Het is niet bekend of er de komende periode wel een toename in de meldingen zal volgen. “Het is eigenlijk nog te vroeg om daar een gefundeerde uitspraak over te doen. We maken ons wel zorgen.” Alle bij een gezin betrokken organisaties, zoals onderwijsinstellingen en de politie, wordt opgeroepen zoveel als mogelijk “in contact te blijven” en het gesprek aan te gaan over toenemende spanningen.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?