Geweld hoort nergens thuis

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Onderzoek en monitoren is erg belangrijk. Want met de resultaten hiervan kunnen we collectief inzien én leren hoe effectief de aanpak om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen en vroegtijdig te stoppen is. Het collectief leren en bevorderen is een belangrijk onderdeel hiervan.

‘Onderzoek doen is bittere noodzaak, want er wordt nog te weinig collectief geleerd’ zegt Peter van Lieshout in de negende podcast van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT). Huiselijk geweld en kindermishandeling is een complex fenomeen, dat veel verschillende facetten kent en waar veel mensen bij betrokken zijn. Om de effectiviteit van de aanpak van HGKM te onderzoeken is het daarom nodig om de verschillende onderzoeken in één programma bij elkaar te brengen en zo het (collectief) leren van elkaar te bevorderen. Benieuwd wat Peter daar nog meer over zegt? Luister hier naar de podcast. 

Actieonderzoek – In de Gemeente Goeree-Overflakkee loopt een dergelijk onderzoek. Middels actieonderzoek wordt de effectiviteit van intensieve casusregie onderzocht, een nieuwe aanpak waarbij een brede kijk op oorzaken en patronen van huiselijk geweld en kindermishandeling centraal staat. Eén persoon organiseert hulp op alle relevante leefgebieden, zoals financiën, relaties en sociaal netwerk. Andréa van Nimwegen is intensief casusregisseur en begeleidt gezinnen. Ze ziet het als een waardevolle aanpak om (gewelds)patronen in het leven van mensen te doorbreken.

Dit is de negende GHNT podcast in een serie van tien. Wil je ook de eerdere podcasts luisteren, klik dan hier om naar Spotify te gaan. Wil je meer informatie over het actieonderzoek? Stuur dan een e-mail naar Geweld hoort nergens thuis. 

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?