Handvatten gemeenten voor inrichten toezichtstaken Jeugdwet

pexels-keira-burton-6146930

Gemeenten hebben de wettelijke taak om toezicht te houden op de verschillende onderdelen van het sociaal domein, zoals zorg en ondersteuning, werk & inkomen en kinderopvang.

Maar hoe kunt u dit het beste vormgeven? Hoe doen andere gemeenten dat? Welke in- en externe samenwerkingspartners spelen een rol? En hoe verhouden de verschillende toezichtstaken zich tot elkaar?

Inzichtelijk

Om dit voor gemeenten inzichtelijk te maken ontwikkelen Toezicht Sociaal Domein (TSD) en de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG Naleving) in samenwerking met een aantal gemeenten het overzicht  “Samenhang Toezichtstaken Sociaal Domein”. Een handig, interactief overzicht dat gemeenten helpt bij het vormgeven en uitvoeren van hun toezichts- en handhavingstaken. In november vorig jaar verscheen de eerste versie, waarin dit overzicht voor de Wmo 2015 was uitgewerkt. Nu is ook het overzicht voor de Jeugdwet in deze tool opgenomen. In de komende maanden volgen nog overzichten voor de Participatiewet, de Wet Kinderopvang, de leerplicht en de nieuwe Wet inburgering.

Praktijkvoorbeelden

Het overzicht geeft inzicht in de plaats van de verschillende toezichtstaken binnen de gemeente en in de relatie met andere disciplines en ketenpartners. Daarnaast is alle relevante informatie met een enkele muisklik voorhanden. Denk daarbij aan praktijkvoorbeelden, handreikingen en relevante wetsartikelen. Met het complete aanbod van informatie ondersteunt het overzicht “Samenhang Toezichtstaken Sociaal Domein” bestuur, beleid en uitvoering binnen gemeenten.

Meer informatie

Bekijk de visual

https://vng.nl/nieuws/handvatten-gemeenten-voor-inrichten-toezichtstaken-jeugdwet

Foto door Keira Burton via Pexels

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »