Hartritme filmpje? Zelf doen!

GZH_hartslag

Hartritme filmpje? Zelf doen!

De normaalste zaak van de wereld?

Voor veel mensen is het nog science fiction: jezelf (op)meten, gegevens digitaal opslaan op je smartphone en vervolgens doorsturen aan de specialist. eHealth staat nog in de kinderschoenen.

Maar het gaat snel. Onlangs berichtte RTLNieuws over het thuis opmeten van een hartslagfilmpje, dat vervolgend naar de arts wordt gestuurd. Met HartWacht van Cardiologie Centra Nederland (CCN) kan dit. De hartslag wordt thuis met een eenvoudig apparaatje opgemeten en de gegevens op de smartphone opgeslagen. Vervolgens kan het hartfilmpje naar de specialist gestuurd worden.

In Nederland hebben we 1 miljoen hartpatiënten. Voor mensen met een afwijking aan het hart en daardoor veelal in onzekerheid leven, kan deze eHelth oplossing een prettige uitkomst bieden. Als er bij regelmatig meten een afwijking wordt geconstateerd, gaat er direct een signaal naar de zorgverlener. Er kan sneller en effectiever worden ingegrepen en ziekenhuisopname worden voorkomen.

Een aantal zorgverzekeraars begrijpen dat ‘zorg op afstand’ de toekomst is. En dat deze ontwikkelingen de verzekeraars geld gaat besparen. Daarom vergoeden Zilveren Kruis, VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland dit soort zorg op afstand. Wanneer volgt de rest?

We weten allemaal dat de zorg heel duur is en wat de oorzaken daarvan zijn. Volgens het Centraal Plan Bureau lopen de kosten op tot 36% in 2040. Als we niet ingrijpen, tenminste.

Waarom zullen we niet een handje helpen om de kosten te drukken? (daarbij laten we de excessen in de farma-industrie even buiten beschouwing.) Dus: minder huisbezoeken van artsen. Minder wachten in de wachtkamer. Beter delen van (digitale) informatie.

Heel praktisch. Als we met z’n allen aangeven veel meer digitaal te willen, zal de zorg meebuigen. Vanuit ons eigen huis, op de bank kunnen we ook alvast aan de slag om het voor iedereen makkelijker en goedkoper te maken.

Hartfilmpje zelf sturen naar de arts? Binnenkort is dit zeker de normaalste zaak van de wereld!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »