Meer celstraf voor jongeren door zwaardere delicten

prison-553836_1280

Ondanks de daling van de jeugdcriminaliteit kampen de justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s) met toenemend plaatsgebrek. Jongeren worden vaker veroordeeld tot een celstraf na het plegen van een ernstig misdrijf en zitten daarvoor langer vast. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Jeugdinrichtingen (DJI).

Op dit moment krijgt bijna 25 procent van de veroordeelde minderjarigen van de rechter een celstraf opgelegd voor een misdrijf met geweld of doodslag. Dat is een verdubbeling vergeleken met 2015. Ook de duur van de straf die jongeren krijgen is de afgelopen jaren flink toegenomen, van gemiddeld 50 dagen in 2018 naar 86 dagen in 2020. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid raken de jeugdgevangenissen daardoor overvol en krijgen jongeren niet altijd een passende plek.

Uitbreiding

Demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming overweegt uitbreiding van de justitiële jeugdinrichtingen, vooral van de zwaarbeveiligde afdelingen. Vorig jaar zijn nog twee justitiële jeugdinstellingen gesloten in het kader van het programma Vrijheidsbeneming op maat. Het doel daarvan is jongeren na een misdrijf meer te behandelen in kleinschalige jeugdinstellingen. Volgens de inspectie is er op dit moment juist behoefte aan plaatsen met meer beveiliging.

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/Meer-celstraf-voor-jongeren-door-zwaardere-delicten

Afbeelding van Ichigo121212 via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »