Heb jij een groeimindset of een vaste mindset?

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Prestaties en succes verklaren we vaak op basis van talenten en vaardigheden. Maar natuurlijk verschillen mensen ook enorm als het gaat om motivatie en inzet, doorzettingsvermogen, en de manier waarop we bijvoorbeeld omgaan met falen en feedback. Volgens Carol Dweck zijn veel verschillen terug te brengen tot één karaktertrek: de mate waarin je gelooft dat je talenten en vaardigheden vast staan. Ze ontdekte dat er 2 mindsets zijn: de vaste mindset en de groeimindset. De impact ervan is enorm. Denk jij dat jouw kwaliteiten een vast gegeven zijn? Scrol helemaal naar beneden voor een VIDEO over dit onderwerp!

Carol Dweck deed als professor Psychologie aan de Standford University tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes. Ze ontdekte dat een vaste mindset of een groei mindset van grote invloed is op je leerhouding. De ene mindset omarmt problemen als kansen om te ontwikkelen, de andere denkwijze vermijdt ze uit angst om te mislukken. Iedereen heeft beide mindsets in zich, soms wisselen we van de ene mindset naar de andere.

Vaste mindset

Je mindset wordt bepaald door de overtuigingen die je hebt over je intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten. Iemand met een vaste mindset is ervan overtuigd dat kwaliteiten vaste eigenschappen zijn, en dat deze eigenschappen verantwoordelijk zijn voor succes. Eerder behaalde goede resultaten worden gezien als een deel van de eigen identiteit en daardoor worden – vaak onbewust- uitdagingen, leerzame kritiek en successen van anderen als bedreiging gezien. Iemand met een vaste mindset durft niet altijd zichzelf te zijn, ziet kwetsbaarheid als zwakte en vraagt niet graag om hulp. De grootste angst is om dom over te komen, te falen of zich afgewezen te voelen. Een vaste mindset maakt het daardoor lastiger om je verder te ontwikkelen waardoor je minder bereikt dan mogelijk is.

Groeimindset

Iemand met een op groei gerichte mindset gelooft dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vast staan, maar dat je je verder kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Iemand met deze houding durft meer zichzelf te zijn en ziet kwetsbaarheid als een kracht. Mensen met een groeimindset geloven dat je je kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen.

Mindsets zijn te veranderen

Een vaste mindset of een groeimindset is dus van grote invloed op je leerhouding. Het commentaar van coach Ilse de Lange op de prestatie van Duncan Laurence was hier een mooi voorbeeld van. Voor het eerst in 44 jaar won Nederland het Eurovisiesongfestival. Zelfs concurrenten lieten zich lovend uit over de zangkwaliteiten en sympathieke voorkomen van Duncan. ‘Ik heb een jonge artiest gezien die volledig zichzelf is. Die jaren het geduld heeft gehad om te werken aan de kunst van het songwriten en die zijn eigen stem heeft gevonden.’ zo schreef ze in een lofzang op Instagram.

Hoewel mindsets een belangrijk deel van je persoonlijkheid zijn, zijn ze te veranderen. Bovendien kan je mindset verschillen per vaardigheid. Je kunt bijvoorbeeld geloven dat intelligentie ontwikkelbaar is, maar dat creatieve vaardigheden vast liggen.

Om je groeimindset verder te ontwikkelen, adviseert Carol Dweck om ‘proberen’ te vieren. Niet het eindresultaat prijzen, maar vooral de inzet.

Welke mindset heb jij? 

Ook als manager is het goed om je te realiseren welke mindset je zelf hebt. Jouw mindset heeft immers invloed op je houding en gedrag richting je medewerkers en de manier waarop je naar hun ontwikkeling kijkt.

Een op groei gerichte mindset maakt het leven tot een spannende reis met eindeloze mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken. Kijk maar eens naar het effect van de verschillende mindsets op twee denkbeeldige kinderen in deze video.

Wij zijn de Baak. Het trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap voor mensen met een hbo-wo werk- en denkniveau. In onze intensieve trainingen dagen we je uit op intellect, intuïtie en interactie.

https://debaak.nl/inspiratie/artikelen/2019/groeimindset/

Afbeelding van RENE RAUSCHENBERGER via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?