“Het begint bij jezelf”

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

“Het begint bij jezelf”

Dat is de kern van deze podcast. Echt een aanrader! We zijn in gesprek met Maaike Huisman die op een inspirerende manier vertelt over autonomie. Eerst goed voor jezelf zorgen, voordat je je richt op de ander.  Als jij er wilt zijn voor je cliënt, moet je er eerst volledig voor jezelf zijn. Vrij zijn van overtuigingen. Waar sta ik voor? Wat wil ik? Hoe wil ik in mijn werk zijn? We zijn geneigd te veel na te denken wat de ander van ons vindt. Focus eerst op jezelf!

Maaike heeft een hart voor systemen. Wat zijn systemen? Niet anders dan verbindingen tussen mensen die samen iets tot stand brengen. En hoe mooi zou het zijn als je weet wat jij wilt. Hoe voelt het als je vanuit die gedachte kunt handelen? Dat geeft vrijheid en autonomie. Dan raak je minder verstrikt met de ander, omdat je jezelf de ruimte hebt gegeven te kijken en te voelen naar wat jij wilt.

Is dat makkelijk om te doen? Nee, maar zeker haalbaar. Als je kijkt naar je patronen, overtuigingen, verstrikkingen. Het uit de taboe haalt. Het bespreekbaar maakt in een groep, dan wordt het onderdeel van de groep en is er ruimte voor groei.

Hoe werkt “het systeem” binnen Sociaal Domein Online? Professionals worden regelmatig getriggerd door bijvoorbeeld inwoners. Hoe ga je daarmee om? Vanuit de gedachte dat je eerst naar jezelf kijkt, onderzoek je waarom een bepaalde situatie jou triggert. Maaike gunt het professionals in het sociaal domein om, door intervisie, het erover te hebben. Dat er tijd en ruimte wordt gecreëerd om dit te mogen doen. Dat leidinggevenden het stimuleren, zodat professionals weer ruimte krijgen voor hun cliënten. Zo ontstaat een waar domino-effect.

Dit in een notendop. Maaike gaat hier veel dieper op in. Ga er lekker voor zitten, pak een kop thee en luister naar deze interessante podcast.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?