Hoe het UWV wil voorkomen dat burgers tussen wal en schip vallen

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Voor burgers die in de knel raken in de systemen van het UWV, zoekt de uitkeringsorganisatie naar een passende oplossing. In de landelijke maatwerkplaats.

Soms zitten strikte wetgeving en de verkokerde organisatiestructuur van het UWV goede hulp aan de burger in de weg, geeft de uitvoeringsorganisatie zelf toe. En dan raken burgers in de knel, zegt Jaap van Dooren, een van de drie coördinatoren van de landelijke ‘maatwerkplaats’. En dat is niet alleen vervelend voor de burger zelf, maar zorgt ook voor ‘professionele buikpijn’ bij de ambtenaren van het UWV. “Die zien het misgaan maar weten niet altijd wat ze – binnen de wet – kunnen doen om te helpen”, zo legt hij het probleem uit.

Zo zijn er arbeidsongeschikten die in de problemen komen door een herbeoordeling. Of mensen die problemen krijgen doordat ze op de eerste dag dat ze een Wia-uitkering krijgen al gaan werken, waardoor hun werkgever loonkostenvoordelen misloopt omdat die voordelen pas na een maand in de Wia ingaan. En er zijn mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor altijd (de Iva) die toch graag – naar vermogen – aan het werk willen, maar geen recht hebben op een re-integratietraject.

De dit-kan-niet-de-bedoeling-zijn-casussen, noemt hij ze. Medewerkers die zo’n zaak voor de kiezen krijgen en na overleg met de eigen afdeling niet weten hoe ze tot een goede oplossing moeten komen, kunnen sinds november vorig jaar aankloppen bij de maatwerkplaats.

Daar worden professionals van allerlei UWV-afdelingen – zoals de afdelingen uitkeren, invorderen en sociaal medische zaken – bij elkaar gebracht om samen na te denken over een passende oplossing. “Er kunnen zoveel verschillende professionals worden ingevlogen als nodig is, maar het idee is wel dat we een casus altijd vanuit een maatschappelijk, economisch en juridisch perspectief bekijken”, vertelt Van Dooren.

Meer willen weten over dit onderwerp klik dan zeker op onderstaande link voor meer informatie.

Tekst door: Barbara Vollebregt

https://www.trouw.nl/economie/hoe-het-uwv-wil-voorkomen-dat-burgers-tussen-wal-en-schip-vallen~bfc4997e/

Afbeelding van gerd bastin via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?