Huiselijkgeweld.nl duidelijk verband tussen alcoholproblemen en huiselijk geweld

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Uit recentelijk Zweeds onderzoek is gebleken dat alcohol en drugs verslaving vaak samen gaat met huiselijk geweld. Zo zouden Zweedse mannen waarin alcohol of drugsverslaving een probleem vormt er vaker sprake zijn van huiselijk geweld. Zouden we deze adviezen ook mee kunnen nemen t.a.v. beleid op het gebied van alcohol en drugs preventie? Op het gebied van verslavingszorg? Welke rol speelt verslavingszorg nu in het voorkomen van huiselijk geweld? Interessant om eens in breder perspectief te bekijken. We horen graag jullie ervaringen en inzichten.

06-01-2020 Sociaal Web

Zweedse mannen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs zijn respectievelijk zes en zeven keer meer betrokken bij huiselijk geweld dan mannen zonder psychische aandoeningen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Bij de studie waren onderzoekers uit de VS, Zweden en het Verenigd Koninkrijk betrokken.

Zij analyseerden de medische dossiers en politiegegevens van 140.000 Zweedse mannen die tussen januari 1998 en december 2013 de diagnose drank- of drugsprobleem hadden gekregen. De onderzoekers gingen na hoeveel van deze mannen later waren gearresteerd voor het bedreigen, aanvallen of seksueel misbruiken van hun vrouwen, vriendinnen of vrouwelijke ex-partners.

1,7 procent van de mannen die afhankelijk waren van alcohol, bleek later te zijn gearresteerd voor huiselijk geweld. Dat was zes keer zoveel als in een steekproef van de totale mannelijke bevolking met een vergelijkbaar leeftijdsprofiel. Van de mannen met een drugsprobleem was 2,1 procent voor huiselijk geweld gearresteerd: zeven keer hoger dan gemiddeld.

De onderzoekers vonden vond ook een verhoogd risico op huiselijk geweld bij andere mannen met psychische aandoeningen en gedragsstoornissen, hoewel het niet zo duidelijk was als in de groep met drank- of drugsproblemen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS-Medicine

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?