Hulp voor gemeente bij inzet ervaringsdeskundigen

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De ‘Handreiking Samen deskundig’ kan gemeenten inspireren om ervaringsdeskundigen in te zetten bij de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. De handreiking is samengesteld door Spiegelgroep Ervaringsdeskundigen GHNT, Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut.

Verschillende gemeenten schatten de inzet van ervaringsdeskundigen al op waarde, maar ze zoeken soms nog naar de manier om dat te doen, zeker bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Gemeenten weten niet altijd waar ze ervaringsdeskundigheid kunnen vinden en hoe ze de samenwerking kunnen aangaan.

Deze herziene versie van de Handreiking Samen Deskundig laat de mogelijkheden zien voor samenwerking tussen gemeenten en ervaringsdeskundigen. Ook biedt de publicatie achtergrondinformatie over aspecten die kenmerkend zijn voor huiselijk geweld en kindermishandeling, zoals afhankelijkheid, ongelijke machtsverhoudingen, schaamte en geheimhouding. Verder komen randvoorwaarden voor succes aan bod en tips om aan de slag te gaan.

Twee doelen

De handreiking is bedoeld om gemeenten te inspireren om samen te werken met ervaringsdeskundigen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook helpt de handreiking gemeenten om organisaties in de gemeente of regio te stimuleren om ervaringsdeskundigen in te zetten in de uitvoering. De handreiking biedt concrete handvatten voor het vormgeven van die samenwerking.

Bron: Movisie

https://www.nji.nl/nieuws/hulp-voor-gemeente-bij-inzet-ervaringsdeskundigen

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?